Panamarenko bezoekt zesdeklassers van de H.-Hartafdeling van het Sint-Barbaracollege Zottegem

sbc_panamarenko_18

Zottegem, 18/02/2017:  Op donderdagnamiddag 16 februari was Panamarenko en zijn onafscheidelijke Eveline te gast bij de zesdeklassers van de H.-Hartafdeling van het Sint-Barbaracollege, in de mediaklas van de school. In het kader van de komende carnavalsstoet ‘We vliegen er in!’ van vrijdagnamiddag 24 februari e.k. in de Zottegemse centrumstraten lieten de jonge kunstenaars zich inspireren bij het maken van insectenvleugels door de multiples en vliegende tuigen van onze moderne Leonardo da Vinci: briljant kunstenaar-op-rust, fervent wetenschapper en vooral lieve man, Panamarenko, alias Henri Van Herwegen, één van de voornaamste Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de 20 é eeuw én streekgenoot!

De zesdejaars keken dan ook uit naar de komst van de minzame man, die hoogst uitzonderlijk tijd vrijmaakte om het Sint-Barbaracollege aan te doen. ‘Panaatje’ die met zijn oeuvre meer dan vijftig jaar heeft getracht om op eigen kracht het luchtruim en de diepzee te veroveren. Het is hem nooit gelukt maar zijn zoektocht leverde wel een heel omvangrijke collectie vreemde po ëtische tuigen en sierlijke voorwerpen op. Onder leiding van hun leerkrachten Johan De Turck en Olivier Walraet werd in de voormiddag zijn werk als beeldend kunstenaar verkend als een ontdekkingstocht door de hersenkronkels van een begenadigd artiest die verduiveld goed met de tekenpen overweg kan en fascinerend nutteloze tuigen ontwerpt in een wondere wereld.

’s Namiddags was het dan zover. Een geïnteresseerde Panamarenko, goedlachs gebrieft door zijn muze Eveline, maakte kennis met de meest vreemde insectenvleugels van de jonge fantasierijke artiesten. Gewillig en geduldig poseerde hij voor de obligate groepsfoto en beschouwde licht geamuseerd en stilzwijgend de ijverige meute bij de constructie van hun grappige vliegende tuigen. Zijn besluit: “Ze zullen vliegen”. De meeste toch… in de verbeelding!’