Walmke Brand in Parika

2968816-f2899616ecfebaa25fc7c23a341e150d-1

Parike, 23/02/2017: Op zondag 26 februari 2017 wanneer in Geraardsbergen Tonnekenbrand wordt aangestoken, antwoordt Parike met Walmke Brand. Om deze oude traditie in ere te houden is volksdansgroep Perreken, reeds enkele weken met de voorbereidingen begonnen. Martine Vanderstocken:”Reeds vorige winter werd een voorraad hout aangelegd. Om vandalen niet het plezier te gunnen onze brandstapel op voorhand in brand te steken zetten we dit jaar de brandstapel terug pas klaar op de dag zelf. Om voorbijgangers hun aandacht te trekken hebben we geopteerd om een paneel te plaatsen op de plaats van het gebeuren. Wij zijn reeds aan het repeteren om dit heidense volksfeest waarbij men rond een groot vuur op de Parikeberg de kille winter afsluit en een nieuwe lente verwelkomt met volksdans op te vrolijken. Het is al het achttiende jaar op rij dat volksdansgroep Perreken het hele gebeuren organiseert. Wij beginnen om 19u30 met dans en om 20u, wanneer ze in Geraardsbergen Tonnekenbrand aansteken, antwoorden wij met Walmke Brand. Het vuur wordt door onze vuurmeesters Guido en Patrick met een lange lont aangestoken. Wanneer het vuur goed brandt roept de menigte luid, Walmke, Walmke Brand, zeven zakken op een dagwand. Veel koren, weinig kruid, met Pasen is de vasten uit. En dit drie maal na elkaar. Nadien wordt er nog nagekaart met een broodje trip en een drankje. Alles gaat door aan de top van de Molenberg in Parike. Iedereen is er van harte welkom.”