Merelbeke: Carnavalsvereniging De Kwenebossers viert gouden jubileum

samenstelling kwenenbos carnavalsgroep 1

Merelbeke, 08/03/2017: De Kwenenbossers vieren als carnavalsgroep hun gouden jubileum met als thema ‘H ét bal der bals’! Ze bestaan  50 jaar waardoor ze de oudste carnavalsvereniging zijn in Merelbeke. Lees hierna meer over de geschiedenis van deze groep vol traditie en bekijk een fotoreportage door onze reporter Danny Delobelle.  

oude foto s kwenenbos carnavalgroep (8)

Deze groep ,krijgt haar oorsprong bij het Feest- en Sportcomit é Kwenenbos, gesticht in 1960 en instond voor alle activiteiten dienaangaande op deze wijk, sinds 1968 nemen ze deel aan de Merelbeekse stoet.

oude foto s kwenenbos carnavalgroep (1)

Het was in 1968 bij de aanstelling van haar secretaris Roger Schepens als 2e Prins Carnaval ter opvolging van Prins Carlo dat de «Carnaval-vlam” ging branden op de Kwenenbos. In dat jaar leverden ze hun 1e prins nl. Roger 1, alias Tsjeef. Tsjeef speelde een belangrijke rol voor carnaval Merelbeke en zorgde er ook voor dat de carnavalsmicrobe werd verspreid binnen het Feest- en Sportcomit é.

oude foto s kwenenbos carnavalgroep (3)

Niet alleen voor deelname in de stoet doch de Kwenenbos wou op grootse wijze haar Prins huldigen en zo greep op zaterdag een rondrit plaats op de wijk met muzikale begeleiding, daarna receptie om te eindigen met een Bal ter ere van de Prins.

De groep leverde in die 50 jaar heel wat prinsen:

–       1987: Chris 1 (Christ De Groote)

–       1994: Patrick 1 (Patrick Van De Vyver)

–       1995: Luc 1 (Luc Stevens)

–       2002: Kristofken 1 (Kristof De Raeve)

–       2014: Stoffie 1 (Kristof De Raeve)

samenstelling kwenenbos carnavalsgroep 2

De Kwenenbossers waren van in het begin een bloeiende groep. Ze hebben zich in de beginjaren zelfs verbroederd met een carnavalsgroep uit het Nederlandse Os. Deze kwamen ieder jaar opnieuw naar de Kwenenbos afgezakt om het carnavalsgebeuren in Merelbeke mee te maken. Zoals in elke vereniging was er ook eens een dipje. In het begin van de jaren ’80 stopten een aantal wagenbouwers. Maar in de Kwenenbos werden toch een aantal enthousiaste inwoners bereid gevonden om de fakkel over te nemen.

In de jaren ’90 bestond de groep zelfs uit een 90-tal leden en behaalden ze eerste en ereprijzen. Reeds een 10-tal jaren werd de werking overgenomen door een aantal gemotiveerde jongeren. Deze   inbreng zorgde ervoor dat de groep niet meer uit de ereprijzen weg te denken was. De huidige generatie zit nog steeds vol idee ën voor de komende jaren. Zij proberen op hun beurt nu al jonge en creatieve leden te stimuleren zodat het voortbestaan kan gegarandeerd worden. Momenteel telt de groep een dertigtal enthousiaste carnavalisten die het beste van zichzelf zullen geven op hun koninklijk bal op zondag 26 maart 2017 in de Merelbeekse straten.

IMG_9913

Programma

carnavalsweekend Donderdag 23 maart om 14 uur — Carnaval voor iedereen De carnavalisten zetten de boel op stelten in de woonzorgcentra in Merelbeke en in De Heide.

Vrijdag 24 maart 2017 om 13.30 uur — Kindercarnaval. Optocht van onze jongste carnavalisten in het centrum van Merelbeke.

Daarna kan er gefeest worden tijdens een kinderdisco in de gemeentehallen.

Zaterdag 25 maart 2017 om 18.11 uur — Machtsoverdracht. Burgemeester Filip Thienpont draagt de macht over aan Prinses Carnaval.

Zaterdag 25 maart 2017 om 21.11 uur — Groot Prinsenbal. Met onder andere DJ Daddy Cool en een gastoptreden van Sam Gooris in de gemeentehallen.

Zondag 26 maart 2017 om 13 uur — 51e Carnavalsstoet. Start van de stoet met de praalwagens aan het Floraplein.

Zondag 26 maart 2017 om 20.11 uur — Carnavalsbal. Iedereen is welkom op het carnavalsbal in de feesttent aan het Driekoningenplein.

Maandag 27 maart 2017 om 20.11 uur — Popverbranding. Afsluiter van het carnavalsweekend aan de feesttent op het Driekoningenplein.

Meer info en het traject van de carnavalsstoet vind je via www.carnavalmerelbeke.be of www.facebook.be/carnavalmerelbeke.

DDL

IMG_9907