PVDA Geraardsbergen rondt kaap van 1.500 handtekeningen tegen sluiting materniteit en zet petitie voort

IMG_4159

Geraardsbergen, 08/03/2017 -Persbericht PVDA Geraardsbergen:  Zaterdagmiddag 4 maart voerde PVDA Geraardsbergen ludiek actie voor het behoud van de materniteit van het ASZ Geraardsbergen. Aan de ingang van het ASZ legde een bevallige “zwangere vrouw” aan de bezoekers uit dat vrouwen voor een vlotte bevalling in Geraardsbergen terecht moeten blijven kunnen.  

IMG_4190

Als het van minister Maggie De Block afhangt, kunnen Geraardsbergse vrouwen straks niet meer in eigen stad bevallen. Kleine materniteiten wil de minister sluiten. Een besparingsmaatregel die ten koste gaat van nabije, toegankelijke zorgverlening.

“Nochtans krijgen wij alleen maar verhalen te horen van moeders die bijzonder lovend zijn over hun bevalling in het ASZ Geraardsbergen”, zegt Nick Dobbelaere van PVDA Geraardsbergen. “Sterker nog. Moeders die getuigen, vertellen ons dat ze zelfs nooit ergens anders een kind ter wereld zouden willen zetten. Zo schreef iemand: ‘In een ander ziekenhuis had ik moeten bevallen met keizersnede. In Geraardsbergen had de gynaecoloog tijd voor mij. Je bent daar nog echt mens, geen nummertje.’”

DSCF6222

“De goeie zorg van het personeel, de kleinschaligheid van de dienst, de nabijheid … het zijn zaken die in alle verhalen terugkeren”, vertelt Nick Dobbelaere. “Wij vinden het dan ook onbegrijpelijk dat de politiek er zelfs maar aan denkt de materniteit van Geraardsbergen te sluiten. Het kan niet dat zwangere vrouwen naar Zottegem, Aalst of verder worden gestuurd om daar te bevallen in ‘geboortefabrieken’, waar baby’s aan de lopende band ter wereld worden gebracht.”

PVDA Geraardsbergen startte dan ook onmiddellijke na het nieuws van de aangekondigde mogelijke sluiting een petitie en een FB-pagina: “Materniteit ASZ Geraardsbergen moet blijven”.

DSCF6218

“Petitie loopt als een trein”

“De petitie loopt als een trein”, vertelt Lydia Imbo van PVDA Geraardsbergen. “Alles samen zitten we nu aan meer dan 1.500 handtekeningen. We liepen al geregeld op de markt en in de winkelstraten om handtekeningen op te halen. Zaterdag stonden we aan de ingang van het ASZ zelf. En overal waar we staan vertellen de mensen ons dat de materniteit moet blijven.”

De PVDA is het niet eens met de besparingen die minister De Block doorvoert in de sector van de gezondheidszorg. “De besparingen van minister De Block brengen de kwaliteit van de zorgverlening in gevaar. En van zorg op mensenmaat is al helemaal geen sprake meer. Open Vld, CD&V en N-VA zijn de zorgsector aan het kapot besparen, ten koste van de gewone burger die zich steeds verder moet verplaatsen voor dit soort diensten”, stelt Lydia Imbo.

DSCF6216

“Een goeie gezondheidszorg en zeker het verwelkomen van nieuw leven zou niet mogen worden gedicteerd door getallen en besparingen. Het moet gaan over mensen, niet over winstcijfers. Een goed draaiende materniteit met een uitstekende reputatie en een hecht team van enthousiaste medewerkers, die sluit je niet. Die koester je! We zetten onze petitie dan ook voort”, besluit Lydia Imbo.

U vindt de Facebookpagina “Materniteit ASZ Geraardsbergen moet blijven” hier: https://www.facebook.com/materniteitASZGeraardsbergen/

U vindt de onlinepetitie hier: https://www.change.org/p/maggie-de-block-materniteit-asz-geraardsbergen-moet-blijven