De Vierhoekhoeve in Gijzenzele

dddd

Gijzenzele, 20/03/2017: Een hoeve met vier hoeken, of een vierhoekshoeve. Zo is er één in de deelgemeente van Oosterzele namelijk in Gijzenzele of in de lokale taal in “Gijsel”. Maar slaat de naam vierhoekhoeve enkel op het fysieke gebouw? Neen, er zit meer achter de naam.  

Het cijfer vier verwijst naar de vier levenselementen : water, wind, zon en aarde. Die elementen zijn onmisbaar voor een landbouwer, voor de mens in het algemeen en voor de dieren en de planten. Familie De Sutter   (Rita en Etienne) is eigenaar van de Vierhoekhoeve. Hun boerderij is steeds een gemengd landbouwbedrijf geweest en ontstond in het begin van de 19e eeuw.

AAA

Maar naast de akkerbouw en veeteelt legde de familie De Sutter zich toe op een totaal nieuw initiatief namelijk “natuureducatie” waarbij het accent ligt op de “doe-activiteiten”   en “ de beleving” De “boerderijklassen” voor het onderwijs waren meteen geboren, maar er zijn ook boerderijvakanties mogelijk, dit jaar vanaf 22 april.

Bovendien startte de familie De Sutter ook een eigen hoevewinkel met de leuke naam “Bella Boe” Alle huisgemaakte hoeveproducten kan je op het recreatief terras proeven en of meenemen naar huis. Niet te versmaden is het ambachtelijk ijs, dat moet je dus zeker eens gaan proeven.

ddddd

En wat te zeggen van de zelfgemaakte kazen…

Ik citeer : In de kazen van de Vierhoekhoeve proef je liefde voor het ambacht, maar vooral de volle smaak van rauwe melk. Met dagverse melk van onze koeien wordt ’s morgens de kaastombe gevuld en tegen de middag ligt de kaas al onder de pers te rusten. Tijdens de wekenlange rijpingsperiode hebben we dagelijks uw kazen in de hand. Dit geduld moet u proeven … Elke bereiding is het resultaat van ambachtelijke kennis, aangevuld met originele en trendsettende creaties. Bijvoorbeeld onze bierkazen of kazen volgens uw wens en smaak! Gepersonaliseerd met het logo van uw zaak of evenement.”

Maar er is nog meer, want wie op zoek is naar een leuke activiteit voor de kids kan op de “kinderboerderij” terecht.

Op aanvraag kun je ook de   ontmoetingszaal huren   voor verjaardag- of andere familiefeesten.

 

Geheel in de filosofie van groeneducatie werden de zalen extra degelijk geïsoleerd en werden er ook zonnepannelen geplaatst, is er een zonneboiler, en wordt het water gerecycleerd in diverse waterputten. Het regenwater wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten. Het koelen of warmen van melk gebeurt via een warmtewisselaar die honderd procent werkt op groene energie.

De Vierhoekhoeve in Gijzenzele is een kindvriendelijke en aangename hoeve, waar het leuk en recreatief en educatief verblijven is. Een terrasje doen op een zonnige dag, en smaken van de overheerlijke hoeveproducten, het is meer dan een leuk tijdverdrijf het zijn eigenlijk bourgondische geneugten.  Op de kinderboerderij kom je deze uit de kluiten gewassen kerels tegen…

ddddddddd

Smakelijk hier proef je de ambachtelijke geneugten van Vlaamse Ardennen !

De Vierhoekhoeve is gelegen in de Brielstraat 71, 9860 Gijzenzele. contact@devierhoekhoeve.be

HDK