Muur van Geraardsbergen: publiekstrekker, kuitenbijter…

hghGeraardsbergen, 01/04/2017: De Muur van Geraardsbergen heeft zijn plek  in de Ronde van Vlaanderen heroverd en dat zullen we geweten hebben. De enthousiaste beleving tijdens tal van activiteiten op en rond de mythische kapelberg de voorbije  dagen, doen het beste verhopen voor vandaag en uiteraard ook voor morgen. Onze zeer gewaardeerde stem uit Geraardsbergen Karel De Pelsemaeker ging de sfeer opsnuiven en brengt ons een beklijvend verslag. “Blijft Vlaanderens Mooiste de mooiste?”, vraagt hij zich af in zijn ‘E-mail uit Goeferdinge’. Duikt u mee in een stuk prachtige geschiedenis?  

 

hhhh

Een Muur van een haiku:

“Een gelatenheid

voor Vlaanderens Mooiste is

de Muur uitsluiten.”

Dit schreef ik allemaal in 2012 omdat er toen besloten werd dat Ronde van Vlaanderen niet meer over de Muur van Geraardsbergen zou passeren:

Op 1 april 2012, zal de nieuwe Ronde van Vlaanderen gereden worden. Of Vlaanderens Mooiste nog een klassieker mag blijven is nu zeer de vraag? Misschien zouden we het allemaal eens moeten gevraagd hebben aan de echte oude Flandriens, want zij zorgden ermee voor dat de Ronde van Vlaanderen voor bijna vier decennia Geraardsbergen aandeed.

Het gedicht dat u hierbij leest is een ode aan onze Flandrien, Briek Schotte. Ik schreef dit gedicht in 2006, in het Nederlands.  In 2009 verscheen het in de Expo WielerSportCultuur die op 28 Februari in Gent in de Sint-Pietersabdij werd geopend ter gelegenheid van de eerste editie van de ‘Omloop het Nieuwsblad’, de vroegere ‘Omloop het Volk’. Terwijl werd dit gedicht in verschillende talen vertaald, onder ander in het Duits.

Alberich   Schotte Gedicht

An der Strecke entlang liegen

Erinnerungen an Alb éric Schotte,

dessen Name als der eines ehrlichen

Menschen und eines besonderen Rennfahreres

vielen Generatioenen überleben wird.

 

Denn sein Charakter war gut und

gleichmaßig wie sein Rhythmus, und die

Musik des Windes in seine Räder wird

…Singen von eisernen Flandrien,

der auf einem Rennrad über

holpriges Kopsteinpflaster färt aus Steinzeug oder Porphyr,

in der Sonne, im Hagelschauer, im Schnee,

den wind von vorne oder von hinten, bergauf oder bergab.

In Seiner Spur im Platschregen

farhen jetzt “ Seite an Seite” Flamen

und Wallonen, Australier, Russen und

Amerikaner, genauso kampfbegierig wie er.

 

In voller Hoffnung auf…den Sieg.

 

Karel De Pelsemaeker:

“ Uit WielerSportCultuur, een boek dat uitgebracht werd ter gelegenheid van het Belgisch Voorzitterschap van van de Europese Unie in 2010 en gecoördineerd werd door Bart Reusel & Nele Nuyts (K.U. Leuven) ”

Dit jaar, in 2017, zal op zondag 2 april, de 101ste Ronde van Vlaanderen over een   afmattingsomloop van 259,5 kilometer gereden worden! Net zoals weleer zal er terug een voorrecht gegeven worden aan steile kasseiheuvels, of aan kuitenbijters om het in het coureursjargon uit te drukken.   Op 95 kilometer van de meet komen de renners over de Muur van Geraardsbergen, die daarmee een terugkeer maakt in Vlaanderens Mooiste. De laatste 75 kilometer zijn precies gelijk aan de laatste vijf edities, wat betekent dat de Oude Kwaremont en de Patersberg de finale zullen karakteriseren. Voor dit jaar schreef ik het volgende gedicht:

hhh

 

Op weg naar de Muur

de renners

zijn aan het bakkeleien

er worden treintjes gevormd

 

daar aan de Oudenaardsestraat

komen ze denderend

Geraardsbergen in

 

de   kasseien van de Vesten

liggen nu   in ’t verschiet

ze moeten zich forceren

 

op de Vesten worden

grimassen echt verbeten

hier gebeurt een zadeldans!

 

wie rijdt als eerste

de Muur naar boven?            – Kdp. –

 

Het zal, op zondag 2 april 2017, wel een groot feest worden in Geraardsbergen! De terugkeer van de Ronde naar de oude stad aan de taalgrens wordt zeker geschiedenis! We worden terug, dankzij de koers, een kosmopolitische stad! Daarvoor hebben we al bijna twee eeuwen geleden onze stadsomwallingen en toegangspoorten afgebroken! ’De Geraardsbergenaren zijn terug  geen ontgoochelde inwoners meer, maar mensen van wereld.’ Ook ‘De Omloop het Nieuwsblad’ deed op zaterdag 25 februari de stad al aan en dit omzeggens als aanzet van het Krakelingenfeest en de Eerste Toog. Ook op vrijdag 24 maart kwam de E3 prijs al even langs de N42 naar stad 9500!

De echte week rond de wielrennerssport werd in Geraardsbergen evenwel de laatste week van maart, die verder zal duren tot zondag 2 april! Op dinsdag 29 maart deed de Driedaags De Panne Koksijde zelfs twee keer de Muur aan, waarbij tijdens de tweede beklimming Philippe Gilbert van het peloton zijn poepje liet ruiken!   Gilbert sprong weg bij de tweede beklimming van de Muur en won deze rit.

De Oost —Vlaamse Dries Devenyns had wel een behoorlijk aandeel in de ritzege van Gilbert:   deze 33-jarige renner nam de kopgroep meermaals op sleeptouw en zorgde ervoor dat het tempo steeds zeer hoog werd gehouden. Hij hield dan ook aan zijn inspanningen ‘de prijs van de strijdlust’ over.

 

Radio 2 omroep Oost-Vlaanderen in Bar Gidon

 

Radiopresentator Dirk Ghijs en burgemeester Guido De Padt, om even na 6u, aan het werk in Bar Gidon

Op donderdag 30 maart dan, was Radio 2 Oost-Vlaanderen om 5 uur in de ochtend in Geraardsbergen al aanwezig! Vanuit ‘Bar Gidon’ een wielrennerscaf é aan de Markt in Geraardsbergen, startte   om 6 uur het ochtendprogramma ‘Start je dag’, dat doorging tot 8u.

Tijdens de uitzending werden de burgemeesters uit Oost-Vlaamse steden waar de ronde voorbijtrekt, op een fiets gezet om de Muur te trotseren. Volgende steden waren aanwezig:

Aalst, Berlare, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Hamme, Sint-Niklaas en Zottegem, de burgemeester van Zottegem Jenne De Potter toonde zich de snelste van het peloton. Onze Burgemeester, deze van Geraardsbergen, was met zijn 62 jaar, de oudste onder de deelnemers.

1-IMG_9668-001

De winnende burgemeester Jenne De Potter in gesprek met de radioreporter van dienst

 

 

hhhh

De uit Australi ë afkomstige oud renner Allan Peiper

Ook Allan Peiper, die vanaf 1 november 2012 aan de slag is bij BMC, de huidige ploeg van Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet, was donderdagmorgen in Barr Gidon aanwezig.  De 57-jarige Australi ër werd door Dirk Ghijs ook kort geïnterviewd, het gesprek ging over ‘hoeveel kansen Van Avermaet en Gilbert hebben om zondag de overwinning van Vlaanderens Mooiste binnen te halen?’ In normale omstandigheden zullen Pieper zijn renners zegevieren! We kijken nu al naar zondag uit!…

 

Sportreporter Ruben Van Gucht rijdt de Ronde van Vlaanderen

Op vrijdag 31 maart was het de beurt aan de ploeg van Canvas die samen met sportreporter Ruben Van Gucht De Ronde van Vlaanderen 2017 annonceerden. Ik volgde eerst de canvas-uitzending op tv en hoorde en zag tot mijn grote vreugde   sportjournalist Mark Van Lombeek terug. Tijdens het gesprek werden er ook beelden uit de Ronde getoond uit 1985. De Ronde werd toen bij bitterkoud en nat weer gereden;   het was op de Muur van Geraardsbergen dat de toenmalige Belgisch Wielerkompioen Eric Vanderaerden van het peloton wegsprong en de Ronde won.

Rond 14u trok ik dan naar de Muur om voor Ruben te supporteren, het was al heel druk op de Geraardsbergse Oudenberg! Vooral op de kasseien waar standvastig wielertoeristen de bonkerige kinderkoppen trotseerden. Ik zag Italianen, Nederlanders, Duitsers, Fransen en Denen. Ik vernam   ook dat voor de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen, die op 1 april doorgaat, de deelnemerslimiet van 16000 deelnemers al was bereikt en dat er meer inschrijvingen van buitenlandse wielertoeristen zijn dan van Belgische!

hghggh

Om vijf minuten voor 15u verscheen opeens de rode rondhelikopter boven Geraardsbergen, enige minuten later verscheen Ruben, die in een rood rennerspak met zijn gevolg fit en galant de Muur opreed. Achter hem stuikten dan plots enige minder fitte deelnemers op de kasseien. Ze trokken dan maar sakkerend te voet verder. Zo bereikten ook zij de top van de Muur, die een hellingpercent van 19, 5   heeft en zondag in het middelpunt   belangstelling zal staan! We leven nu in spanning naar zondag toe.

Karel De Pelsemaeker.

PS: Enige jaren terug was   Dhr. James Marchand, uit Geraardsbergen, tijdens het weekend dat de Ronde van Vlaanderen werd gereden, samen met zijn echtgenote voor een korte trip in Rome. Als vanzelfsprekend volgden ze de Ronde op televisie, op het moment dat de renners de Muur opreden en de Oudenbergkapel in beeld werd gebracht, berichtte de sportjournalist over ‘La cattedrale di Grammonte’. James die oud-directeur van het Koninklijk Atheneum in Geraardsbergen is en zeer begaan met po ëzie,   gaf me een wenk voor dit wielergedicht.

 

ghghghgh

De hoogdag

van de heilige wielersport

 

Langs Vlaanderens kasseiwegen,

Mosgroen en vochtig of stoffig in ‘t grijs,

fietst een kleurig peloton coureurs

waaronder, hier en daar, een Flandrien.

 

kromgebogen zoals het hoort,

stampen ze de gewichtige strijd,

met spaakgezang en framegeflits,

tegen de wind, binnen een tijd.

 

Volgauto’s met fietsen beladen

razen over het heuvelige land.

Bij een valpartij domino ën een tiental

renners, wat het hele peloton verlamt.

 

En danseuse, en gekruisigd door

geselende kasseien, pedaleren ze over

de Geraardsbergse Vesten en Muur,

naar ‘la cattedrale di Grammonte’ toe.

(Zoals een Radiotelevisione

Italiana-reporter ooit berichtte.)

 

Het kwaadste ligt maar achter hen,

of de Bosberg komt in al ’t   zicht;

nog rap eens derailleren

om daarna gezwind

naar de meet te demarreren!

 

Hier werd om de zege van

‘Il Giro delle Fiandre’

gestreden.

 

Karel De Pelsemaeker,   2009 .