Expo ‘70 jaar markt Scheldewindeke’

 

DDL scheldewindeke 70 jaar markt 13

Scheldewindeke, 11/04/2017: Met speeches van schepen Jean Marie De Groote, Peter De Naeyer (Sint-Lievens-Houtem), burgemeester Johan Van Durme en Dani ël Van Heegde, muziek van Osaormorgoeligt, en een receptie werd op zondag 9 april de expo rond de 70 — jarige geschiedenis van markt Scheldewindeke officieel geopend.  

Je kan de tentoonstelling nog bezoeken tot en met paasmaandag 17 april (uitgezonderd op donderdag 13 april) vanaf 16 u in caf é De Salamander, Marktplein 9. Een aanrader. Wie wil weten hoe de markt er vroeger uitzag, wat er veranderde, welke gebeurtenissen er zich afspeelden, kan voor al deze vragen terecht in de zaal van caf é Salamander. Op de opening van de expo waren de reacties unaniem lovend. Drijvende kracht Dani ël Van Heegde, ambtenaar Henky Martens en een schare medewerkers, hebben zich afgesloofd om van de expo ‘70 jaar markt Scheldewindeke’ iets heel bijzonders te maken.

DDL scheldewindeke 70 jaar markt 12

Zo’n tentoonstelling organiseren is een huzarenstuk. Er zijn vaardige handen nodig om zo’n expo stevig op poten te zetten. Ronduit een schitterende expo. Met veel oude foto’s (als daar zijn: opening markt anno 1947, marktplein rond de jaren 1900, en zo veel meer), voorwerpen, marktzaken, mandjes, documenten, Hollandse kledij…wordt ‘70 jaar markt Scheldewindeke’ opnieuw tot leven gebracht. Met het lovenswaardig initiatief gaat waardevol materiaal niet verloren. Omdat velen zich nog altijd nauw betrokken voelen bij Scheldewindeke en alles wat er in leefde, wou Dani ël Van Heegde alweer uitpakken met een tentoonstelling over de markt in Scheldewindeke. Gelukkig kon hij rekenen op gemotiveerde medewerkers. ‘70 jaar markt Scheldewindeke’ is een waardevolle expo. Er zijn onuitgegeven foto’s te zien. Men krijgt een mooi beeld over markt Scheldewindeke van vroeger. Dankzij de expo zijn nu veel facetten bewaard, opgefrist verzameld, voorgoed aan de vergetelheid onttrokken. De expo roept vooral bij de Scheldewindekenaars heel wat herinneringen op. Anderen zijn verbaasd over de verandering en evolutie die markt Scheldewindeke onderging. Het mag gezegd, een knappe expo.

DDL scheldewindeke 70 jaar markt 8

Schepen Jean Marie De Groote: ‘Kort na WO II, besloot de gemeenteraad van Scheldewindeke (na voorstel van burgemeester dr. De Ganck, mvdv) om wekelijks een markt te organiseren op het marktplein. Een eerste poging tot oprichting van een markt in Scheldewindeke dateert van 1686. De markies van het Land van Rode vraagt om de markt te mogen herinrichten. Het mocht niet, ter bescherming van de markten in de stad. Concurrentie uitschakelen is dus van alle tijden’, speechte Jean Marie De Groote. ‘Waarom 70 jaar markt vieren? We geloven in het nut, het belang van de markt, die een belangrijke rol vervult in het sociale en economische leven in onze gemeente en bevordert sociaal contact’. Schepen Jean Marie De Groote had woorden van lof voor Dani ël Van Heegde en zijn medewerkers, Chris ‘t Jampens (caf é Salamander), gemeentepersoneel o.l.v. Henky Martens, de marktleiders, de 25 marktkramers, en schepen van Openbare Werken Christ Meuleman, onder zijn impuls werden in de Hofkouter 25 parkeerplaatsen aangelegd.

Feestmarkt

Op woensdag 12 april staat een heuse feestmarkt met ludieke verwijzingen naar het oude marktgebeuren op het programma. De marktkramers hebben leuke attenties voor de bezoekers. De paashaas tekent eveneens present. Rep je op woensdag 12 april naar marktplein Scheldewindeke. Het gemeentebestuur en de marktkramers hebben inspanningen gedaan om ‘70 jaar markt Scheldewindeke’ op te fleuren. Er is een exclusief marktkraam daterend voor 1960, het werd in bruikleen gegeven door Antoinette Verhaegen en door Dani ël Van Heegde gerestaureerd met medewerking van de gemeente. Op woensdag 12 april wordt de rode loper uitgerold. Er zijn ook oldtimers en retro fietsen te bezichtigen aan het bloemenkraam. Door viskraam Janssens worden pladijsjes in smout met peper en zout gebakken. Een aantal marktkramers bieden een glaasje cava aan. De marktdag   op woensdag 12 april wordt ook opgevrolijkt door ‘Osaormorgoeligt’ met doedelzak en accordeon. We raden je ten stelligste een bezoek aan de ‘retromarkt’ aan. Vraag naar de speciaal ontworpen Windeekse markttas’. (Reporter 17, foto’s DDL )