’t Gijzelaarke: geproefd èn goedgekeurd

DDL gijzenzele nieuw streekbier 2Gijzenzele,  12/04/2017: fotoreportage & informatie: De Gijzelse microbrouwerij presenteert een nieuw streekbier “ ’t Gijzelaarke “. Robin (30) en Yannick De Pelsmacker (27) zijn twee gebroeders die beide aan de doopvont stonden van de Gijzelse microbrouwerij. Het Woord “Gijzelse” refereert naar het geboortedorp van deze twee oprichters, in de volksmond wordt Gijzenzele al snel vervangen door “Gijzel” van daar de naam.

bierviltje

De initiatiefnemers vertellen:  Na één jaar en een paar maand stelden wij zaterdag ons eerste bier voor, dit kon op heel wat interesse rekenen. Wij mochten maar liefst 501 bierliefhebbers ontvangen op onze voorstelling. Ook de champetter was van de partij hij leidde het bier proeven in goede baan, vele gingen dan ook naar huis met enkele verpakkingen.

Onze passie is ontstaan door het organiseren van brouwerijbezoeken in de streek, dit kon steeds op veel bijval rekenen bij kennissen en vrienden.

we deden ondermeer brouwerij De Graal, Van Den Bossche, Contreras, … enz. aan.

Nadien werden er ook bierproefavonden gehouden onder leiding van Antwerps zytholoog Hans Bombeke waar de abdijbieren en kerstbieren onder de loep werden genomen. Hier is de interesse voor het bier en het fabriceren ervan gegroeid. Na al het proeven vonden wij dat het tijd was om eens dieper in te gaan op het technisch vlak van het vervaardigen van bier. Wij schreven ons in om een workshop brouwen te volgen, na deze workshop konden wij het niet meer uit onze gedachten krijgen, dit zouden wij ook eens proberen. Even later werd dan ook een brouwketeltje van 30l aangekocht. Om de kennis van het brouwen aan te scherpen volg ik de opleiding fermentatietechnieken bij CVO Panta Rhei.

DDL gijzenzele nieuw streekbier 8

De dag van ons eerste brouwsel was aangebroken…

Ontstaan van het etiket
De zegswijze “iemand aan de trap binden” van daaruit is het bieretiket ontstaan. Als je kijkt naar het etiket is dit meteen duidelijk, het is een dorpsfiguur die vastgeketend hangt aan de trap. De dorpsfiguur draagt een gele t-shirt en een rood broekje, deze kleuren zijn de dorpskleuren van ons dorp Gijzenzele. Een inwoner van Gijzenzele is een Gijzenzelenaar, in de volksmond zal er snel gezegd worden, “gezijt van Gijzel” vanuit deze combinatie (zegswijze en dorpsnaam) onze biernaam “ ’t Gijzelaarke”.
De cartoon werd getekend door Maggy Jacqmin.

All-round kunstenares Maggy Jacqmin heeft een volledige Kunstopleiding gevolgd. Ze heeft zich al ruim 20 jaar gespecialiseerd in karikaturen en cartoons met groot succes en vele belangrijke referenties in binnen- en buitenland.


Het uiteindelijke bier
Naam: ’t Gijzelaarke blond
Type: blond bier van hoge gisting met hergisting op de fles Alc.%: 6,2%
Brouwerij: De Gijzelse microbrouwerij
Smaak: zachte aanzet met een toets van koriander en bittere afdronk
Ideale schenktemperatuur: 6-8 °C

Info
In de komende weken te proeven op verschillende activiteiten rond Oosterzele via mail depelsmackeryannick@hotmail.com of telefonisch Yannick: 0485/275954 Robin: 0498/257337

22 april : bingoquiz te Oordegem
23 april: erfgoed dag “De Beweging” (klooster te Gijzenzele)
20 mei: herdenking meidagen (kerk Gijzenzele)
6 juni: avondmarkt Oosterzele Kermis
8 juli: bierhappening Brakel
9-10 december: Kerstmarkt Scheldewindeke

DDL, fotografie, geproefd èn goedgekeurd