Eigenaars zonnepanelen moeten zich melden

Zonnepanelen AALST

Aalst, 20/04/2017: In Aalst werd dinsdag de 275.000 installatie met zonnepanelen in Vlaanderen ingehuldigd.  Eandis, Infrax en de stad Aalst verwelkomden  minister Bart Tommelein die overtuigd van de noodzaak tot aanwenden van alternatieve energie de eigenaars Johan en An Bogaert in de bloemetjes zette.

Tijd tot juni 2017

Minister Tommelein roept samen met Eandis en Infrax de eigenaars van zonnepanelen op om zich te melden. Wie nu groene stroomcertificaten ontvangt of bij wie de zonnepanelen installatie vermeld staat op de energiefactuur, moet niets meer te melden. Maar als je zonnepanelen installeerde die nog niet gemeld werden heeft men nog tot 1 juni 2017 de tijd om dit alsnog te doen.

Wanneer niet melden?

Bij navraag komen wij te weten dat een zonnepanelen installatie die niet aangesloten is op het net, niet moet gemeld worden. Dit kan bijvoorbeeld door vanaf een volledig losstaande installatie met zonnepanelen direct een elektrische wagen verliesvrij op te laden met gelijkstroom of door batterijen op te laden. Specialisten die geen uitstaan hebben met de netbeheerders waarschuwen ervoor om ook losstaande installaties zeker te laten keuren. Met elektriciteit moet men altijd voorzichtig zijn, vooral met gelijkstroom die van de zonnepanelen komt.

Hoe melden?

Bij Eandis kan dit door te surfen naar de website www.eandis.be/zonnepanelenmelden of bij Infrax www.infrax.be/zonnepanelenmelden . Opgelet deze melding is wettelijk verplicht voor al wie zijn zonnepanelen installatie aansluit op het normale elektriciteitsnet.  (FS)