Rijverbod voor Zottegemse visleverancier met zware voet en nog andere Koekelarings (2017 – 19)

koekelarings1111

Zottegem, 11/05/2017 — Een leverancier die wellicht zijn vis zo vers en zo snel mogelijk ten huize wou bestellen, moet het een tijdje zonder wagen doen. De politierechter besliste dit. Meer hierover en ook nog andere nieuwtjes kan je lezen in deze nieuwe reeks Zottegemse Koekelarings.  

M.P. werd door de politierechter in Oudenaarde op het matje geroepen omdat hij zich bezondigde aan overdreven snelheid. Onderweg met zijn bestelwagen ‘vloog’ de 22-jarige Zottegemnaar in een bebouwde kom met een snelheid van 91 km per uur tegen de (flits)lamp. Zijn verdediger probeerde uit te leggen dat M.P. als chauffeur bij een visbedrijf onder tijdsdruk werkt en er wilde voor zorgen dat een klant zijn bestelling vis tijdig geleverd kreeg. De politierechter had daar echter weinig oor naar. Integendeel, hij hield er rekening mee dat M.P. in de loop van de laatste drie jaar ook al eens voor een gelijkaardige verkeersinbreuk veroordeeld werd en strafte hem nu met een rijverbod van een maand en een boete van 270 euro (+ gerechtskosten). Bovendien moet M.P. eerst zowel opnieuw in het theoretisch en praktisch rijexamen als in medische en psychologische proeven slagen vooraleer hij zijn rijbewijs terugkrijgt.

– Tractorenstop aan Domein Breivelde: Zaterdag 13 mei organiseert het Feestcomit é Ressegemvrienden, ter gelegenheid van de dorpskermis in deze Herzeelse deelgemeente, een treffen voor oldtimer tractoren, met ook een rondrit vanaf 10 uur. De deelnemers aan deze ‘Kledderrit’ zullen onderweg  even halt houden aan het Domein Breivelde en daarom zal daar die dag van 12u30 tot 13u30 door andere automobilisten niet mogen geparkeerd worden op de parking.

– Nieuw calvariekruis: In het grensgebied Sint-Lievens-Houtem / Hillegem / Oombergen, halverwege de Heirbaan in het gehucht Cotthem, stond vroeger een calvariekruis dat dateerde uit de negentiende eeuw maar mede door de tand des tijds helemaal verdween. Binnen de Heemkundekring Houtem werd echter het plan opgevat om een nieuwe calvarie te laten (na)maken en hiervoor kon gerekend worden op Willy Faes, bestuurslid van voornoemde vereniging, die daarbij gebruik maakte van een oude foto van het originele kruis uit de fotoverzameling van Charles De Kerpel. Zaterdag 13 mei om 14 uur zal het nieuwe calvariekruis plechtig ingehuldigd worden. De grond waarop het een plaats heeft, is eigendom van de vzw Parochiale Werken Oombergen.

– Veegwagen defect: In de regio-editie Zottegem van onze digitale Beiaard kunt u ook een aankondiging terugvinden van de gemeenteraad die op maandagavond 15 mei plaatsvindt in het Kasteel van Egmont. Als zevende punt op de agenda zal men het daarbij hebben over de herstelling van de Citymaster 2000 uit het stedelijk wagenpark, zijnde de veegwagen. Deze bleek onlangs defect en omdat hij omzeggens dagelijks ingezet wordt en dus eigenlijk niet lang kan gemist worden, drong herstelling bij hoogdringendheid zich op. Daarom besliste het college van burgemeester en schepenen zelf om de nodige herstelling te laten uitvoeren en om hiervoor niet eerst een marktbevraging te houden. De herstelling gebeurde zodoende bij de firma Hako in Erpe-Mere die de veegwagen destijds ook leverde, tegen de kostprijs van 17.506,46 euro (incl. btw). Zoals bepaald wordt in artikel 157 van het gemeentedecreet, zal het college nu de gemeenteraad op de hoogte brengen van deze gang van zaken.

– Nog eerstecommunievieringen: Zoals toen aangekondigd in deze rubriek, werd de uitgebreide reeks van eerstecommunie- en vormselvieringen in de verschillende Zottegemse parochies al op 1 mei ingezet met twee eerstecommunievieringen: in Leeuwergem voor acht kinderen van de basisschool Het Leeuwke en in Strijpen (gezamenlijk) voor twee kinderen van de plaatselijke Sint-Andreasschool en elf van ’t Waterpleintje Sint-Goriks-Oudenhove. Komend weekend vinden er nog twee eerstecommunievieringen plaats: zaterdag 13 mei om 15 uur voor 18 kinderen van de Vrije Basisschool Grotenberge (maar in de kerk van Bevegem) en zondag 14 mei gaan tijdens de gewone wekelijkse mis om 9u45 in Erwetegem 28 jongens en meisjes voor het eerst ter communie. De meeste overige eerstecommunie- en vormselvieringen hebben plaats in het daaropvolgende weekend van 20-21 mei en/of op O.-L.-Heer Hemelvaarts(donder)dag 25 mei. De hele reeks wordt daags vóór Pinksteren, zaterdag 3 juni, afgesloten met dan nog de eerstecommunieviering in Bevegem.

– Bisschop Van Looy komt zelf: In verband met de vormselvieringen kunnen we ook nog meegeven dat de Gentse bisschop Mgr. Luc Van Looy op zaterdag 20 mei naar Zottegem komt om zelf het vormsel toe te dienen eerst aan de 61 vormelingen van Bevegem, Grotenberge en Strijpen tijdens een gezamenlijke viering om 15 uur in de H. Hartkerk van Bevegem en daarna om 17 uur ook nog aan 18 vormelingen in de parochiekerk van Velzeke. De voorbije twee jaar kwam bisschop Van Looy ook naar Zottegem: vorig jaar om (ook in een gezamenlijke viering) aan de vormelingen van Zottegem-centrum, Erwetegem en Godveerdegem en twee jaar geleden aan de vormelingen van Sint-Maria-Oudenhove en Sint-Goriks-Oudenhove het vormsel toe te dienen.

Р30 jaar Kiwanis: Serviceclub Kiwanis Egmont Zottegem bestaat 30 jaar en dat wordt zaterdag 13 mei gevierd met een Luxury Night & Galabal in de Auberge du P̻cheur in Sint-Martens-Latem. Zoals dit ook het geval is met andere activiteiten zoals de Blue Bag Day-inzameling van kledij die onlangs in gans Zottegem en Brakel door Kiwanis gehouden werd ter ondersteuning van het Unicefproject tegen neonatale tetanus, zal ook de opbrengst van deze feestavond (en -nacht) integraal gaan naar twee sociale projecten, met name het Kinderrevalidatiecentrum UZ Gent en de Kinderschool van Stad Gent.

– Wielerwedstrijden in Erwetegem: Wielerorganisatie Erwetegem richt zaterdag 13 mei twee wielerwedstrijden in. Om 15u30 is er een koers voor nieuwelingen maar voorafgaand is er eerst — officieel heet het voor gentlemen — een wedstrijd voor heren-wielertoeristen, met start om 13u30. Aan deze koers mogen ook wielertoeristen van buiten Zottegem deelnemen maar als ‘wedstrijd in de wedstrijd’ staan er tegelijk twee kampioenstitels op het spel: die van Kampioen van Erwetegem en die van Kampioen van Zottegem. Beide wedstrijden worden betwist op hetzelfde hiernavolgende parcours: Smissenhoek (start aan zaal De Gilde), Kloosterstraat, Sint-Pietersplein, Kattenberg, Ragestraat, Engelstraat, over spoorwegbrug, Klemhoutstraat, Potaardestraat, Gaverland en terug Smissenhoek (aankomst). De ‘gentlemen’ moeten deze omloop zevenmaal afleggen (in totaal 52,5 km), de nieuwelingen negen keer (67,5 km). Met het oog op een veilig verloop zal in deze straten (of het stuk ervan dat deel uitmaakt van de omloop) van 11u30 tot 18u30 parkeerverbod gelden alsook in het gedeelte van de Wijnhuizestraat tussen Smissenhoek en Krassestraat. Ook zal er vanaf 12u30 eenrichtingsverkeer van toepassing zijn in de Smissenhoek (deel tussen Gaverland en Ragestraat, alleen toegelaten richting kerk), Sint-Pietersplein (richting Kattenberg / Erwetegemstraat), Kattenberg (richting Ragestraat), Engelstraat (richting Ten Ede) en Potaardestraat (richting Gaverland).                (DE BAKKER)