Eerste ruiterommegang in het Zottegemse gaat door in Sint-Goriks-Oudenhove

14051705_10153711514917541_5770286971190358498_n

Zottegem, 17/05/2017 — Ruiterommegangen vormen een aloude traditie die (ook) in het Zottegemse ieder jaar op een aantal plaatsen in ere gehouden wordt. (C.C.)

De eerste afspraak gaat telkens door in Sint-Goriks-Oudenhove, op de tweede zondag na de mei-kermis in het dorp van deze deelgemeente, dit jaar dus op zondag 21 mei. In buurgemeente Sint-Maria-Oudenhove vindt de ommegang van paarden en ruiters steevast plaats op de hoogdag van 15 augustus (Maria-Hemelvaart) en in Erwetegem op de laatste zondag van de maand augustus (dit jaar 27 augustus). Ook in Leeuwergem werd het een eeuwenoude gewoonte dat op de eerste zondag van juli een paarden- en ruiterommegang plaatsvond.

Vijf jaar geleden zag het er echter naar uit dat dit volkse gebruik zou teloorgaan nadat toen binnen het comit é dat jarenlang voor de organisatie had ingestaan, enkele mensen op persoonlijke redenen afhaakten. Na één jaartje onderbreking (in 2012 dus) kon toch opnieuw met die traditie aangeknoopt worden maar de ommegang werd opgenomen in een programma met nog andere activiteiten die onder de noemer ‘Leeuwergem Leeft’ georganiseerd werden op de voorlaatste of laatste zondag van juni. Tot zowat anderhalf jaar geleden een volledig nieuwe vijfkoppige werkgroep werd opgericht die er werk wil(de) van maken om de jaarlijkse optocht van paarden en ruiters in Leeuwergem helemaal in ere te herstellen. Dit houdt ook in dat de ommegang sinds verleden jaar opnieuw plaatsvindt op de eerste zondag van juli, ook kermiszondag in Leeuwergem. Zodoende wordt dit jaar hiervoor op zondag 2 juli afspraak gemaakt.

Zoals gezegd: voor de eerste ruiter- en paardenommegang in het Zottegemse moet men in Sint-Goriks-Oudenhove zijn waar de plaatselijke Sint-Elooigilde dit folkloristische gebeuren nu zondag 21 mei voor de 126ste keer organiseert. Voor de muzikale omkadering wordt gezorgd door de koninklijke muziekmaatschappij Sint-Cecilia uit Sint-Maria-Oudenhove. De ommegang vertrekt op het Kruiswaterplein (na de zegening om 15 uur) en gaat via de Smisstraat, Slijpstraat, Molenhoek, Krommestraat, Traveins, Ten Bosse, Langendries, Verrendries, Kortendries, Roter en Smisstraat terug naar het dorp. Lees ook in deze digitale versie van De Beiaard in de rubriek Zottegemse Koekelarings (2017 – 20) over de speciale verkeersmaatregelen die genomen worden naar aanleiding van deze ruiterommegang.       (C.C.)

14051757_10153711515112541_4331105663862677919_n