Een ‘meutte’, verzeild in de Vlaamse Ardennen

koeien in de weide IMG_5640

Vlaamse Ardennen, 20/05/2017 -Wat  doet een ‘meutte‘ in de Vlaamse Ardennen? ‘Meutte‘ is een dialectwoord dat vooral voorkomt in het Hageland. Een ‘platte meutte‘ is daar een kalf. Men zou iemand ook een ‘platte meutte‘ kunnen noemen wanneer die weinig moed toont. Maar wie u een ‘meutte‘ noemt vindt u ook een beetje dwaas. Zoals een West-Vlaming zijn lief ‘mijn schete‘ noemt, zo zou een Hagelander zijn lief ‘mijn meuteke‘ kunnen noemen, want het heeft ook iets snoezigs. Deze foto’s zijn genomen door een meutte,… ik bedoel,… een Hagelander die verliefd werd op een Vlaams Ardenneese deerne. ‘De meutte‘! Gelukkig trekken deze beestjes zich daar niks van aan. 


En wie denkt hier een fantastische reportage te vinden over doorgedreven dialectiek en uitgesproken taal, dat is ook ‘een meutte‘ want dat soort reportages en columns krijgt u steevast op vrijdag. U bent dus te laat! #kerekewere of kom volgende vrijdag nog eens terug. Ongeduldig? Een goeie plek voor leesvoer en taal is : https://www.nuus.be/db-magazine/. Maar geniet eerst van de bovenstaande plaatjes.

De Vlaamse Ardennen,… daar moet je niks over vertellen. Dat moet je beleven! (SjK)