Gluren bij de buren: In Cassel (Frans Vlaanderen) is het gesproken Vlaams verloren gegaan

cassel frans Vlaanderen DSC02909

Cassel 07/06/2017: Onze reporter HDK ging in het Noord-Frankrijkse Kassel op zoek naar Vlaamssprekenden en kwam terug met prachtige foto’s (L.A.MP).  Frans-Vlaanderen met steden als Calais Duinkerke, Rijsel, Hondschoote, Cassel etc… zijn we (Destijds het Graafschap Vlaanderen) kwijtgespeeld -wegens diverse oorlogen, tussen 1659 en 1713 – aan het toenmalige Koninkrijk Frankrijk.  

cassel frans Vlaanderen DSC02841-bewerkt

Vanuit het kunstenaars dorp Watou is de verplaatsing naar Cassel een peulschil, je merkt zelfs geen “grensovergang” langs de smalle dorpswegen.

Vanuit Vlaanderen ligt Cassel slechts op een boogscheut en dus ideaal voor een daguitstap of een verlengd weekendje. Je voelt je als Vlaming onmiddellijk een beetje thuis, want op nog vele plaatsen zie   Vlaamse geschriften of beter West Vlaamse woorden (zie foto’s).

cassel frans VlaanderenDSC02879

Ik ben hier en daar op zoek gegaan naar een inwoner van Cassel die nog een woordje West Vlaams zou kunnen spreken. Helaas niemand is het West Vlaams nog machtig. Vlaanderen is dit mooi en panoramisch open stuk groen landschap kwijt en de taal is er definitief Frans.

Maar dat belet niet dat je als Vlaams sprekende toerist niet kan genieten van het stadje Cassel (Kassel) gelegen op de Kasselberg. In de geschiedenisboeken staan drie grote veldslagen vermeld in   Cassel.

Mijn fotoreportage toont een aantal   gebouwen en kerken die je als min of meer “bezienswaardig” kan noemen. De gotische Hallenkerk, een Barokke Jezuïettenkerk (in restauratie),de Casteelmuelen,de Ari ënpoort, het Mus ée de Flandre (met exposities van Franse en Vlaamse schilders,en  het Marktplein.

Voor wandelaars is deze locatie volledig gelegen in het groen een echte verademing…

HDK (foto’s L.A.M.P)