Leefboerderij Suskewiet in Zwalm, voor mensen met een beperking

DSC_9401E

Zwalm, 15/06/2017 – In september start Leefboerderij Suskewiet in Zwalm, gericht op mensen met een beperking. Suskewiet is het geesteskind van Elsie De Pessemier, mama van een dochtertje met het syndroom van Down. Lees haar verhaal hierna. (PDV)

4 jaar geleden werd ik mama van een dochtertje met syndroom van Down. Mijn grootste zorg is/was direct : ‘Wat met haar toekomst na school? Waar gaat ze later wonen, werken?’ Ik ben zelf al 20 jaar professioneel actief in de sociale sector en heb al meermaals ervaren dat sommige mensen een plaats in een dagbesteding en home moeten innemen die niet de juiste plaats is voor hen. Niet gericht naar hun interessewereld, niet gepast qua doelgroep, ver van hun ouderlijke woning,… Het positieve aan het nieuwe financi ële systeem dat in januari startte is, dat er meer begrip is voor wat de deelnemer zelf wil.

DSC_8960E

Vandaar dat we besloten om zelf iets kleinschaligs uit te bouwen. Een leefboerderij, in een rustige groene omgeving, een kleinschalig project, een project waar inspraak van de deelnemers mogelijk is. De dagelijkse karweien zijn kleine boerderijtaken zoals een moestuin onderhouden in volle grond of in een moestuinbak, de vruchten uit de boomgaard en van de struiken oogsten, de neerhofdieren (kippen eenden, poes, schapen, varkens en konijntje) verzorgen.

DSC_9158E

Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid om op verplaatsing pony’s te verzorgen, of nu en dan een tochtje te doen met huifkar en boerenpaard. De groenten, het fruit en de kippeneitjes worden verwerkt in het kookatelier tot appelmoes, confituur, vlierbloesemsiroop, taartjes,… . Op killere, vochtige dagen worden er ook allerlei crea-activiteiten aangeboden .(Werken met klei, papier, juwelen maken,… . ) Nu en dan houden we ook een spelnamiddag eventueel bingo, doen we een wandeling of zoektocht, of gaan we eens op uitstap. Alles is bespreekbaar met de deelnemers.

DSC_9448E

De dagbesteding start in september 2017 en gaat door van 9u tot 16u. Op woensdagnamiddag (van 13u30 tot 15u30) zal de boerderij open staan voor kinderen en jongeren met een beperking. Deze zomer kunnen zij zich inschrijven voor de activiteiten via onze website.

DSC_9299E

Interesse?

Maak vrijblijvend een afspraak of kom langs op onze open boerderijdagen nl: Dinsdag 25 juli en zaterdag 26 augustus van 10 u tot 16u.

Graag inschrijven via mail: suskewiet@gmail.com of tel 0497092029063

DSC_8946E (2)

Meer info?

www.facebook.com/suskewietzwalmvzw/

Vanaf juli ook op de www.leefboerderijsuskewiet.be