Povere bezettingsgraad op betaalparkings NMBS in onze regio

NMBS.jpg

Oudenaarde, 15/06/2017, persbericht –  Door de invoering van het betalend parkeren op de stationsparkings is de bezettingsgraad gedaald tot 34% in Deinze , 41% in Waregem en 44% in Oudenaarde.  Die cijfers komen van de NMBS zelf en werden aan Kamerlid Stefaan Vercamer medegedeeld in een antwoord op een parlementaire vraag daarover. (SDP)

Vercamer, zelf een vaste pendelaar naar Brussel, hekelde bij de bevoegde minister dat pendelaars die aangewezen op de auto omwille van het gebrekkig openbaar vervoer in de Vlaamse Ardennen door het invoeren van betaalparkings nu ook nog eens financieel bestraft worden .

Stefaan Vercamer: “ Hierdoor verhoogt men de drempel om van het openbaar vervoer gebruik te maken, terwijl men net het gebruik van het openbaar vervoer zou moeten faciliteren door het pendelaar gemakkelijker te maken.”

De NMBS is van plan haar parkeerstrategie aan te houden, maar laat toch ook de deur open voor een gesprek met de gemeenten om over de prijzen in overleg te gaan.

“Door in alle geval de prijzen te verlagen zou men al een eerste stap in de goede richting zetten.”

De NMBS wijst er ook nog op dat 30% van de vroegere gratis parkeerders op minder dan 3 km van het station woont en dat de gratis parking haar doel dus volledig miste omdat de echte pendelaars geen parkeerplaats meer vonden doordat heel veel buurtbewoners die parkeerplaatsen in namen.

Nog volgens de NMBS zou het aantal pendelaars dat met de fiets naar het station komt door de betaalparkings zijn toegenomen.

Stefaan Vercamer –  www.stefaanvercamer.be