PVDA Geraardsbergen verzamelde meer dan 150 getuigenissen tegen sluiting materniteit

img_4159

Geraardsbergen, 15/06/2017 – PVDA Geraardsbergen heeft 150 getuigenissen verzameld tegen de sluiting van de materniteit van  ASZ Geraardsbergen. Burgemeester Guido De Padt laat weten dat ook hij de sluiting betreurt. Hij hoopt op een positief antwoord vanuit Brussel. (PDV, LB)

Persbericht PVDA Geraardsbergen

PVDA Geraardsbergen legde haar oor te luister bij de bevolking en stelt vast dat de Geraardsbergenaren willen dat hun materniteit open blijft. De PVDA roept iedereen ook op om op dinsdagavond 20 juni naar het stadhuis te komen, waar de linkse partij 2.000 handtekeningen zal overhandigen aan het stadsbestuur.

“Ongeveer letterlijk iedereen in Geraardsbergen vindt het onbegrijpelijk dat de materniteit zou sluiten”, begint Nick Dobbelaere, voorzitter van PVDA Geraardsbergen. “Dat merkten we de vele dagen dat we in ’t stad met onze petitie handtekeningen stonden op te halen, en dat merkten we aan de tientallen reacties op de sociale media. De sluiting van de materniteit van het ASZ Geraardsbergen is het tegenovergestelde van wat mensen verwachten van sociale dienstverlening.”

De PVDA haalde niet alleen meer dan 2.000 handtekeningen op tegen de sluiting van de materniteit, maar verzamelde ook meer dan 150 getuigenissen van mensen die uitleggen waarom ze niet begrijpen dat de materniteit dicht moet.

Lees hier alle getuigenissen.
“Ik had zelf wel verwacht dat mensen tevreden zijn over de materniteit in Geraardsbergen,” vertelt Nick Dobbelaere, “maar dat de lof zó unaniem zou zijn, daar keek ik toch nog van op.”

“Tussen de getuigenissen zitten vaak zeer ontroerende verhalen”, gaat de lokale PVDA-voorzitter verder. “Zo is er een moeder die na twintig weken zwangerschap haar baby verloor. Een hartbrekende ervaring, maar zij werd zo begripvol opgevangen door de mensen van onze materniteit dat ze er niet aan twijfelde: als ze opnieuw zwanger was, zou ze bevallen in Geraardsbergen. En ondertussen is ze moeder van een stralende baby, geboren in het ASZ Geraardsbergen.”

“En dan die vrouw die in een groot Gents ziekenhuis na een miskraam niet de juiste zorg kreeg, waardoor er complicaties optraden. In Geraardsbergen werd wel de juiste diagnose gesteld en voor de bevalling van haar volgende kinderen trok ze dan ook naar daar.”

“Uit de getuigenissen komen vier grote lijnen naar voren”, stelt Nick Dobbelaere vast. “Ten eerste, dat de materniteit van het ASZ Geraardsbergen zorg van topkwaliteit biedt. Ten tweede, hoe belangrijk het is dat een kraamafdeling nabij is. Ten derde, dat besparingen niet mogen gebeuren op de kap van de gezondheidszorg. En ten slotte, dat het zeer jammer zou zijn als er straks geen kinderen meer geboren worden in Geraardsbergen. Daar zijn de mensen toch zeer gehecht aan.”

“Al die reacties die we ontvingen sterkten ons in onze overtuiging dat de beleidsmakers, zowel lokaal als nationaal, de bal gigantisch mis slaan als ze de materniteit willen sluiten.”

Op dinsdag 20 juni gaat de PVDA Geraardsbergen, voor de gemeenteraad, de 2.000 opgehaalde handtekeningen afgeven aan het stadsbestuur. De partij roept iedereen die de materniteit een warm hart toedraagt op aanwezig te zijn. Afspraak vanaf 19.15 uur voor het stadhuis op de Markt van Geraardsbergen.

Bekijk hier het Facebookevenement.

 

Reactie burgemeester Guido De Padt

“Uiteraard en  logischerwijze is iedereen – en wij zijn dat ook -tegen de sluiting van de materniteit. Ik heb zelf persoonlijk al mijn ongerustheid hierover kenbaar gemaakt bij  minister Maggie De Block en samen met OCMW-voorzitter David Larmuseau volgen we dit dossier van nabij op.

Het is nu wachten op besluitvorming die vanuit Brussel zal komen, waarbij wij hard inzetten op een performant en acuut ziekenhuis. Een brede toegankelijkheid voor elke Geraardsbergenaar, met een garantie voor goede acute medische dienstverlening, is  ons uitgangspunt.”