Fairtrademarkt in Geraardsbergen promoot lokale producent

fotofairtrademarkt

Geraardsbergen, 22/06/2017 –  De stad Geraardsbergen werd dit jaar FairTrade-Gemeente en wil mensen terug aanmoedigen om lokaal aan te kopen. Dit weekend, tijdens de braderie, kan je op zaterdag van 14u tot 17u op het stationsplein een bezoekje brengen aan een fairtrademarkt. (LB)

Schepen Fernand Van Trimpont: “We moeten de transportkilometers verminderen en opnieuw aandacht hebben voor de plaatselijke en eerlijk geproduceerde producten. Deze fairtrademarkt is een oproep hiertoe en wil duurzame, lokale voeding promoten.”

Korte keten

Vroeger verkochten boeren hun waren rechtstreeks aan de klanten. Maar door de komst van tussenhandel is dit contact verwaterd. Het is belangrijk om het contact  tussen producenten en consumenten opnieuw te faciliteren. En tegelijkertijd de aandacht te vestigen op duurzaamheid.

Buurderij

Ook de net opgestarte Geraardsbergse Buurderij zal aanwezig zijn om haar werking bekend te maken. Ondertussen telt de Buurderij al meer dan 160 leden en 15 producenten. Het concept is dat je online via www.boerenenburen.be rechtstreeks je boodschappen doet bij onze aangesloten producenten. Zij zetten hun seizoensgebonden aanbod wekelijks online. Tot dinsdagavond kan je daaruit je keuze maken.  De bestelling kan elke donderdag van 17 tot 19 uur worden opgehaald.  Daar leer je ook andere klanten en de producenten kennen.

Lokale landbouw

Fairtrade-schepen Van Trimpont: “Onze lokale voedselproducenten hebben het niet altijd gemakkelijk. De lokale, familiale landbouw verdient een duwtje in de rug. Door lokaal af te nemen kunnen we de economische positie van onze eigen lokale producenten verstevigen.”

(Lisa Bilterijst)

X