Zottegemse jeugdverenigingen gaan op zomerkamp en nog andere Koekelarings (2017 – 26)

koekelarings1111

Zottegem, 28/06/2017 — Een heel jaar lang kijkt het jeugdige volkje er naar uit en nu is het bijna zover: het zomerkamp van hun jeugdbeweging. Meer hierover en ook nog andere nieuwtjes kunt u lezen in deze nieuwe reeks Zottegemse Koekelarings.

Voor jeugdbewegingen betekent de grote vakantie ook tijd om op zomerkamp te gaan. Zo slaan de Zottegemse scouts komend weekend, en dit voor een maand lang, hun tenten op in Paliseul in de provincie Luxemburg waar de verschillende scoutsafdelingen om beurt zullen kamperen. De leiding van Chiro H. Hart Zottegem vond een geschikte kampplaats in Glons (Bassenge) in de provincie Luik en deze jeugdbeweging trekt daarheen van 11 tot 21 juli. Gedurende dezelfde periode zullen de Jongenschiro Velzeke in Kasterlee in de Kempen en de Meisjeschiro Velzeke in Heinkenszand in de Nederlandse provincie Zeeland verblijven. Chiro Sint-Andries Strijpen/Sint-Goriks trekt de eerste tien dagen van augustus naar de provincie Limburg en gaat er in Moelingen, een deelgemeente van de faciliteitengemeente Voeren, bivakkeren.

Ruiterommegang in Leeuwergem: Het werd een eeuwenoude traditie dat ieder jaar op de eerste zondag van juli in Leeuwergem een ruiterommegang plaatsvond. Vijf jaar geleden zag het er echter naar uit dat dit volkse gebruik zou teloorgaan nadat binnen het comit é dat jarenlang in Leeuwergem voor de organisatie had ingestaan, enkele mensen om persoonlijke redenen afhaakten. Na één jaartje onderbreking (in 2012 dus) kon toch opnieuw met die traditie aangeknoopt worden maar in het kader van andere activiteiten die dan ook georganiseerd werden onder de noemer ‘Leeuwergem Leeft’, werd de ommegang sindsdien op de laatste of voorlaatste zondag van juni gehouden.

Inmiddels werd echter een volledig nieuw comit é opgericht dat er sinds vorig jaar werk wil van maken om de jaarlijkse optocht van paarden en ruiters in Leeuwergem helemaal in ere te herstellen. Dit houdt ook in dat de ommegang voortaan weer steevast op de eerste zondag van juli, ook kermiszondag in Leeuwergem, plaatsvindt. Zodoende wordt hiervoor dus dit jaar op zondag 2 juli afspraak gemaakt. De deelnemers die zoals vroeger voor hun aanwezigheid ook opnieuw beloond worden met een drankje en een hapje, verzamelen op en rond het Sint-Eligiusplein aan de parochiekerk waar de ommegang om 10 uur op de tonen van de Zottegemse koninklijke harmonie Vrije Kunstkring op gang zal komen en vanwaar verder volgende route van ca. 8 km zal gevolgd worden: Klokfontein, Straatje, Veldweg, Leeuwergemstraat, Wassenhovestraat, Spelaanstraat, Gentsesteenweg, Lovertheaterdreef, Kasteeldreef, Kruisdreef, Saffelstraat en terug Sint-Eligiusplein. Na de optocht zullen de deelnemers en hun paarden op het kerkplein gezegend worden met de originele zilveren hamer uit 1721.

Inwijding nieuwbouw De Bron door bisschop Van Looy: Nadat op 1 juni ll. in de Marie Populinstraat, een zijstraat van de Zuster Angelelaan in de wijk Lelie achter de parking van het AZ Sint-Elisabeth, een eerste vleugel van een groep van 75 assistentiewoningen van vzw De Bron in gebruik werd genomen, wordt op 1 juli e.k. ook de tweede vleugel geopend.

Hiermee zal het hele gebouw dan operationeel zijn want ook de dienstenchequeonderneming en het strijkatelier van De Bron die tevoren aan de Godveerdegemstraat gevestigd waren, namen er reeds hun intrek. De offici ële opening vindt plaats op donderdag 29 juni om 16u30. Burgemeester Jenne De Potter zal het gebouw inhuldigen en daarna zal het door de Gentse bisschop Mgr. Luc Van Looy ingezegend worden. Ook het kunstwerk ‘De vlucht van de meeuw op het ritme van de zee’ van kunstenaar Theo Peers zal onthuld worden. Op zaterdagvoormiddag 1 juli zijn alle 125 personeelsleden die aan De Bron verbonden zijn, samen met hun partners en kinderen uitgenodigd voor een ontbijtbuffet (+ randanimatie) en in de namiddag, van 14 tot 17 uur, gaan de deuren open voor het grote publiek. Belangstellenden kunnen er zich dan in de brasserie vrij aanmelden voor een geleide rondgang doorheen het ganse gebouw en het landschapspark.

Twee jaar koffiehuis De Hoop: In het kader van het activiteitenaanbod dat een aangepaste zinvolle dagbesteding beoogt voor de pati ënten met een niet-aangeboren hersenletsel die er worden opgevangen, werd twee jaar geleden (niet één jaar geleden zoals in een dagblad verkeerdelijk te lezen stond) in het dagcentrum De Hoop aan de Zuster Angelalaan nr. 1 (naast de campus en de inrit naar de parking van het AZ Sint-Elisabeth) ook een Koffiehuis geopend. Op de laatste vrijdag van elke maand is iedereen er van 13u30 tot 16 uur welkom voor een heerlijke kop koffie en een gebakje bij een gezellige babbel maar op vrijdag 30 juni zal het koffietafelen ter gelegenheid van de tweede verjaardag van het Koffiehuis een extra feestelijk tintje krijgen. Niet alleen de ijscrèmekar zal er komen langsrijden, ook volksspelen en live accordeonmuziek staan op het programma.

Rock Zottegem in aantocht: Voor de organisatie van Rock Zottegem dat plaatsvindt op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli, geldt er aan de Bevegemse Vijvers al vanaf nu donderdag 29 juni om 18 uur een parkeerverbod in de Zwembadstraat (langs weerskanten) alsook op de rijweg (rechterkant) naar het sportcentrum / zwembad. Vanaf donderdag 6 juli om 18 uur zal dit tevens het geval zijn op de parking Bevegemse Vijvers zelf, in de Hemelrijkstraat (langs weerskanten) en in de Vogelzang (langs weerskanten). Ook omwille van Rock Zottegem moeten de deuren van het sportcentrum Bevegemse Vijvers gedurende vier dagen voor het gewone publiek dicht blijven en kan men van donderdag 6 juli tot en met zondag 9 juli dus niet in het zwembad terecht.

Speciale verkeersregelingen: Met het oog op een veilig verloop van de paarden- en ruiterommegang (o.a. voor parcours zie eerder in deze rubriek) in Leeuwergem zal er op zondag 2 juli van 9 tot 13u30 parkeerverbod zijn in het gedeelte van de Gentsesteenweg vanaf het kruispunt met de Buke tot voorbij de kerk alsook op het gedeelte van het Sint-Eligiusplein tussen de kerk en het Ontmoetingscentrum. Verder zal in een aantal straten of een deel ervan alleen plaatselijk verkeer toegelaten zijn. Dit zal gesignaleerd worden aan de kruispunten Klokfontein / Straatje, Straatje / Buke, Buke / Veldweg, Oude Heirbaan / Leeuwergemstraat, Leeuwergemstraat / Duivelsvoetstap, Duivelsvoetstap / Wassenhovestraat, Wassenhovestraat / Lageweg, Lageweg / Spelaanstraat, Spelaanstraat / Gentsesteenweg, Gentsesteenweg / Lovertheaterdreef, Lovertheaterdreef / Kasteeldreef, Kasteeldreef / Kruisdreef, Kruisdreef / Saffelstraat en Saffelstraat / Sint-Eligiusplein.

Nog in Leeuwergem en ook op zondag 2 juli is er een speciale verkeersregeling in Ter Kameren. Omwille van de Cabriorit die er voor de vijfde keer gehouden wordt (vertrek om 10u30, afstand ca. 120 km) zal in deze straat van 7 tot 21 uur een parkeerverbod gelden voor andere automobilisten en ook alleen plaatselijk verkeer toegelaten zijn voor de deelnemers. Ander verkeer moet omrijden via het kruispunt Buke / Gentsesteenweg.

Naar aanleiding van de VTB-KultuuractiviteitBootses in ’t park’ (eigen picknick op het leesterras van de bib achter het Kasteel van Egmont) en de aansluitende verrassingsspeurtocht (met het Parochiaal Centrum Velzeke als centrale locatie) zal op zondag 2 juli van 11 tot 22 uur in Velzeke het gedeelte van het Sint-Martinusplein tussen het Parochiaal Centrum en de parochiekerk (tot achteraan de kerk) voorbehouden blijven als parking voor de deelnemers aan de activiteit.

Vanuit Aaigem (Erpe-Mere) wordt door de plaatselijke WTC De Hoeftrappers op zondag 2 juli een recreatieve wielertoeristentocht georganiseerd die ondermeer ook het grondgebied van Zottegem aandoet. Meer bepaald in Sint-Goriks-Oudenhove maken de deelnemers een passage en hiervoor wordt er die dag tijdelijk, van 8 tot 16 uur, eenrichtingsverkeer ingevoerd in Steenland (alleen toegelaten richting Wolvenhoek), Wolvenhoek (richting Kortendries) en Kortendries (richting Langendries). (DE BAKKER)