PC Velzeke beloont kunstenaars

xxxx

Velzeke, 05/07/2017 – Van begin mei tot eind juni waren 130 kunstwerken te zien in het PC Sint-Franciscus in Velzeke. Tijdens de finissage vrijdag werden de laureaten bekendgemaakt. (PDV)

De curatoren Hilde Van De Walle, Anne Van Wayenberg, MaRf en Henke schonken de eerste prijs (500 euro) aan Chris Herremans, de tweede prijs (250 euro) aan Anne-Mie De Puydt en de derde prijs (125 euro) aan Carine Hantson.  De publieksprijs ging naar Patricia Smesman.  

De organisatoren blikken tevreden terug op het initiatief, dat sedert 2015 beetje bij beetje vaste vorm kreeg en uiteindelijk heeft bijgedragen tot het toegankelijker en bespreekbaarder maken van de wereld van de psychiatrie:  

De toeschouwers hebben kunnen vaststellen, dat er geen onderscheid bestaat tussen kunst die wordt gemaakt door gevormde en niet-gevormde kunstenaars, tussen mensen met een psychosociale kwetsbaarheid en zonder. Wel is er een grote variatie aan interpretaties en realisaties. De werkelijkheid is wat ze is en wordt op een geheel eigen manier ingevuld. Een bezoeker aan de tentoonstelling schreef deze ‘ervaring’ op een gevatte manier neer in het ‘gastenboek’: “Po ëzie(N) brengt een uitstekend beeld van de creatieve mens, zonder inclusie of exclusie” (J.V en N.G, Drongen)”

(Pieter De Valkenaere)