Nieuwe ambassadeurs voor Merelbeke: Comedian Han Coucke en Acteur/regisseur Frank Dierens

DDL merelbeke Ambassadeurs 2017 comedy Han Coucke en acteur Frank Dierens (13)

Merelbeke, 05/07/2017 – Tijdens een Academische vieringen dit weekend heeft Merelbeke twee nieuwe Ambassadeurs aangesteld: Stand-up comedian Han Coucke en acteur/regisseur Frank Dierens. (DDL)

Dirk Ghijs (Radio 2) zorgde voor pakkende interviews zo kwamen de moeders vertellen over hun jeugdjaren als ook vrienden vertelde enkele anekdotes. Het geheel werd muzikaal ondersteund door Michiel D. (Mudcookies) tenslotte deden ook de echtgenoten hun verhaal.

Wie is Han Coucke

Han Coucke werd op 30 maart 1975 geboren te Waregem. Samen met drie broers groeide hij op in het Oost-Vlaamse Zulte. In de lokale academie volgde hij als tienjarige iets wat toen nog ‘dictie’ heette. Zijn initiatie in woordkunst & toneel kreeg Han als tiener in de academie van Deinze. Vier wilde kotjaren in Gent tijdens zijn hogere studies leverden uiteindelijk genoeg komische stof voor een eerste cabaretshow en als gediplomeerd industrieel ingenieur trok Coucke naar het Gentse Conservatorium. Daarnaast gaat Coucke als Han solo door het leven, de zelfverklaarde ‘allereerste extreemrechtse stand-up comedian van Vlaanderen’. Debuutshow “Racist” én de opvolger “Multikul” werden integraal uitgezonden op Canvas én [PIAS] Comedy signeerde Coucke als artiest om zijn zaalshows op DVD te vereeuwigen. Opmerkelijke passages van Han solo op Pukkelpop (2011) én in PDW’s populaire TV format “Comedy Casino” (2011-2012) zorgden samen met de viersterrenrecensies in De Morgen, Het Nieuwsblad en De Standaard voor de populariteit van Coucke’s typetje.

Daarnaast wierp Han Coucke zich mettertijd op als veelgevraagd regisseur en werkte hij de laatste jaren voor komisch uitschot als Freddy De Vadder, Neveneffecten, De Alpenzusjes (met Luc De Vos), Steven Mahieu, Henk Rijckaert én topcomedian Philippe Geubels. In 2013 neemt hij oa. de regie voor de nieuwste show van comedian-mentalist Gili voor zijn rekening. Weinig mensen hebben de laatste jaren zo’n sterke stempel gedrukt op de Vlaamse comedy scene als Han Coucke” stelde Karel Michiels zijn hogergenoemd boek. De recente doorbraak van comedian William Boeva is daar het bewijs van.

Frank Dierens

Frank Dierens studeert af aan het Conservatorium van Gent. Hij is een geregelde gast bij Blauw Vier, het latere Laika. Tussen 1993 en 2001 speelt hij mee in Andere stemmen, andere kamers, De weg naar ijs, In de bomen, Leonce en Lena, Cantecleir, Camille Claudel, Peep & Eat, Trioloog, Coupe Royale, De Karamazovs en Galileo. Voor De Onderneming werkt hij mee aan de producties Marius, de trilogie Marius, Fanny en C ésar, Nagras, De macht der gewoonte, Republiek der dromen, De kleine onderneming en 2012. Dierens speelt deze voorstellingen zowel in het Frans als in het Nederlands. Hij blijft ook voor Laika in voorstellingen meespelen: Percursos en Ongelikt-King Lear (in coproductie met HETPALEIS). Andere producties waarbij hij als acteur betrokken is: Holy Shit (Theatermakersgroep De Queeste), Wormgat (Publiekstheater), Blue Remembered Hills (De Roovers) en Morf (CC De Spil en De Werf). Hij speelt regelmatig gastrollen in televisiereeksen: Kinderen van Dewindt, Aspe, Flikken, Windkracht 10, Heterdaad.

(Danny De Lobelle)