Marianne Vos klopt Jolien D’Hoore in Meerbeke

sized_1-RUDY4666

Meerbeke, 07/09/2017 – Gisteren vond de eerste rit in lijn van de Lotto Belgium Tour plaats; een etappe van 114 kilometer met start en aankomst in Meerbeke, op de plaats waar tot 2011 de aankomststreep van de Ronde van Vlaanderen lag. (RS)

Van bij de start lag het tempo enorm hoog, een compact peloton bereikte na 31 kilometer de eerste van drie bergprijzen. In de afzink van de Bruinbroek ontstonden er breuken in het peloton. Drie rensters slaagden er vervolgens in om een kloofje te slaan: Lenny Druyts (Sport Vlaanderen — Guill d’Or), Kaat Hannes (Lensworld — Kuota) en Trine Schmidt (Lotto Soudal Ladies). Zij reden een maximale voorsprong van 1’20” bij elkaar. Nadat het peloton opnieuw brak door de hoge snelheid zakte de voorsprong van het trio tot een halve minuut, maar even voorbij halfweg koers groeide die opnieuw tot boven de minuut.

sized_1-RUDY4627

Veertig kilometer voor de meet besloot Wiggle High 5, team van leidster Jolien D’hoore, om het tempo op te drijven in de jacht op de vluchters. Lenny Druyts moest vooraan de rol lossen op iets meer dan dertig kilometer van de streep. In een volgende fase maakten elf rensters de aansluiting bij Hannes en Schmidt, onder hen leidster Jolien D’hoore en de nummers twee en drie in het klassement: Marianne Vos en Coryn Rivera. Bij het ingaan van de lokale ronde van elf kilometer bedroeg de kloof met het peloton 1’20”. Enkele rensters probeerden de sprint met de kopgroep te ontlopen, maar tevergeefs. Marianne Vos, die gisteren nog vrede moest nemen met de tweede plaats in de proloog, mocht vandaag zegevieren. Jolien D’hoore eindigde deze keer als tweede en Coryn Rivera werd opnieuw derde.

sized_1-RUDY4769

Marianne Vos is de nieuwe leidster in het algemene klassement en in het puntenklassement. Megan Guarnier is de eigenares van de bergtrui, terwijl Jolien D’hoore beste Belgische blijft en Coryn Rivera nog steeds de beste jongere is.

In het algemeen klassement heeft Marianne Vos een voorsprong van vier seconden op Jolien D’hoore en veertien seconden op Coryn Rivera.

Marianne Vos: “De beslissing viel op een van de lastigere stroken op het parcours en zo bleven de sterkste rensters over. Als je met Jolien D’hoore en Coryn Rivera naar de meet rijdt, ben je nooit zegezeker. Ik ben dus heel blij dat ik hen hier heb kunnen kloppen. Het was een machtssprint en dat ligt me wel. Ik kende deze aankomst van de Ronde van Vlaanderen, maar toen heb ik hier nooit gewonnen.”

“Ik sta nu aan de leiding van het klassement en ik zal zeker geen kansen laten liggen, maar ik pin me nergens op vast. We zijn hier om met de ploeg te scoren en we zien wel waar ons dat brengt op vlak van het klassement de twee resterende dagen. Ik ben net terug van een stage in Itali ë en koos er bewust voor om deze wedstrijd nog in de benen te hebben voor het WK in Bergen. Dit is de ideale voorbereiding voor mij.”

Kaat Hannes: “Na de eerste bergprijs van de dag reden we met drie weg en we werkten meteen goed samen. Vrij vlot sloegen we een kloof van meer dan een minuut. Het was een positieve zaak dat de elf rensters de aansluiting maakten in de finale, zo konden wij wat gas terugnemen. Uiteindelijk leverde het mij vandaag een vijfde plaats op en daar ben ik blij mee. Vorig jaar werd ik derde in Geraardsbergen dus ik kijk zeker opnieuw uit naar de slotrit.”

Trine Schmidt: “We vormden een mooi koptrio. Op een van de kasseistroken slonk onze voorsprong fel, maar we konden die opnieuw uitbouwen. In ons team was het de bedoeling dat we geen ontsnapping zouden laten rijden zonder iemand van ons en ik sprong mee met de goede vlucht. Doordat we versterking kregen aan het eind, slaagden we erin voorop te blijven en kon ik een toptienplaats (ze werd achtste) uit de brand slepen, met de prijs van de strijdlust als mooie bonus. Dit stemt me heel tevreden.”

(Rudy Schietecatte)

sized_1-RUDY4698