Noodrantsoen paracommando na 60 jaar ontdekt onder de dakpannen

Frans4

Geraardsbergen, 03/09/2017 – Weduwe en kinderen van de in 2009 overleden paracommando Frans Haak uit Moerbeke- Geraardsbergen deden een merkwaardige ontdekking. Bij renovatie en isolatiewerken aan het dak van hun woning werd onder dak achter een balk een kakikleurige blikken doos ontdekt. (FDS)

Frans1.jpg

Het Nieuwsblad van 15 juli 1960, met Frans Haak die liggend de wacht houdt als voorpaginafoto

Tot hun grote verbazing ging het over het noodrantsoen van hun man en vader met stamnummer 57-04985 bij het 3 e Bataljon- 10 e detachement Paracommando in Diest. Volgens weduwe Amanda Van Ryckeghem afkomstig uit Sint-Maria- Oudenhove/Zottegem ontving haar echtgenoot Frans Haak zijn opleiding tot paracommando in 1958. Tijdens de 18 maanden durende opleiding die begon in 1958 , werden 9 maanden doorgebracht in de voormalige kolonie Congo. Met de Kamina voer Frans Haak naar Congo.

Weduwe Amanda en dochter No ëlla toonden de pas ontdekte doos met noodrantsoen

Congolese onafhankelijkheid

In 1960 werd Congo onafhankelijk en braken er onlusten uit waarbij de blanke bevolking het hard te verduren kreeg. In allerijl werden troepen overgevlogen om de blanken en – Belgen te beschermen en uitmoorden te voorkomen. Frans Haak die toen zijn kampperiode moest doorbrengen, werd samen met andere paracommando’s overgevlogen naar Congo om er de Belgen te beschermen. Het kwam er tot hevige gevechten waarbij paracommando Haak zich niet onbetuigd liet, maar zich tegelijk zeer sociaal en menselijk opstelde tegenover de zwarte bevolking. Dit sociale kenmerkte later zijn hele leven, als syndicaal afgevaardigde bij de Post.

Eens Paracommando altijd Paracommando

Na zijn zware legerdienst werd de sportieve Frans Haak personeelslid bij het toenmalige postbedrijf dat nog een staatsinstelling was en tot het Ministerie van Verkeerswezen behoorde. Frans Haak was naast zijn taak bij de Post ook nog uiterst bedrijvig als voetballer en duivenmelker. Zijn duiven daar kon Frans uren over uitweiden, hij gaf zijn liefde voor duivensport en voetbal door aan zoon Bjorn. Naast de zoon Bjorn, telt het gezin Haak-Van Ryckeghem ook nog twee dochters No ëlla en Daniella.

In 1997 kon Frans Haak met pensioen bij de toenmalige Regie der Posterijen en bleef zich verder inzetten voor alles en nog wat. In mei 2009 overleed deze volksvriend en werd onder grote belangstelling ten grave gedragen met uitvaartdienst in de kerk van zijn Moerbeke. Nu in 2017 was het uiteraard een enorme verrassing toen zijn noodrantsoen ontdekt werd goed verborgen onder het dak van zijn woning.

Frans was bescheiden en vertelde enkel over zijn twee zware dienstperiodes bij de paracommando’s als men hem er zelf over vroeg. Dan was het steevast: wij als paracommando staan altijd paraat voor onze medemensen. Zijn door hem verborgen en nu ontdekt noodrantsoen is er een stille getuige van.

Frans10

(Freddy De Schuiteneer)

X