Geraardsbergen: Verslag laatste rit Lotto Belgium Tour

sized_1-RUDY5457

De Lotto Belgium Tour is vandaag ge ëindigd met een etappe in en rond Geraardsbergen. De Nederlandse Anouska Koster sleepte zowel de dagzege als de eindoverwinning in de wacht. (RS)

sized_1-RUDY5340

De rit van 114 kilometer brak al snel na de start in Geraardsbergen open. Tien rensters konden een kloof slaan op het peloton: Anouska Koster (WM3 Pro Cycling Team), Giorgia Bronzini (Wiggle High 5), Christa Riffel (Canyon — SRAM), Polona Batagelj (BTC City Ljubljana), Elise Delzenne (Lotto Soudal Ladies), Alba Ribes Teruel (Lointek), Nikol Plosaj (Polen), Ruth Winder (VS), Skylar Schneider (VS) en Emilie Moberg (Noorwegen). Tetiana Riabchenko (Lensworld — Kuota) maakte in haar eentje de aansluiting, maar zou later wegvallen door een valpartij.

sized_1-RUDY5216

Na 63 kilometer bereikte het peloton opnieuw Geraardsbergen, waarna ze twee ronden van 25,5 kilometer moesten afwerken, met passages over de Muur en Bosberg. Tijdens de eerste beklimming van de Muur maakte de voorwacht van het peloton, onder leiding van Europees kampioene Marianne Vos (WM3 Pro Cycling), de aansluiting bij de koplopers. Vervolgens reed Coryn Rivera (USA) vooraan weg. Anouska Koster, renster uit de vroege vlucht, sprong mee. In de tweede ronde werd het duo gegrepen door een eerste achtervolgende groep. Vervolgens demarreerde de Amerikaanse Ruth Winder, die ook deel had uitgemaakt van de ontsnapping van tien, en opnieuw ging Koster in de reactie. Op de Vesten klopte Koster haar metgezel. Koster keerde naar huis met de algemene leiderstrui en de trui van beste jongere. Haar ploeg WM3 Pro Cycling won het ploegenklassement en teamgenote Marianne Vos won het puntenklassement. In de eindstand heeft Koster twintig seconden voorsprong op Ruth Winder en 47 seconden op Vos.

sized_1-RUDY5538

Anouska Koster: “Het Amerikaanse team opende de debatten vandaag en ik schoof mee. Zo kwam ik terecht in een ruime kopgroep. Tijdens de eerste passage op de Muur maakte mijn ploeggenote Marianne Vos de oversteek naar de kopgroep. Op de Bosberg sloot Coryn Rivera ook bij ons aan en zij reed meteen door. Ik volgde in haar zog, maar omdat zij als derde in het klassement een bedreiging vormde voor Marianne en ik achter haar stond in het klassement besloot ik om niet mee te werken. In de slotronde werden we bijgehaald door een achtervolgende groep met Marianne. Daarna trok Ruth Winder ten aanval en sprong ik opnieuw mee. Omdat ik voor Winder in het klassement stond, gingen we met ons twee vol door. Aan het eind was ik haar te snel af. Deze eindzege is heel bijzonder voor mij en des te meer omdat Marianne als derde mee op het podium stond. De eindzege in het ploegenklassement is een mooie beloning voor het hele team. Ondanks het slechte weer was het voor mij een mooie wedstrijd, waarin alles op zijn plaats viel.”

sized_1-RUDY5230

De Noorse Vita Heine (Team Noorwegen) verdedigde met succes de bergtrui en Jolien D’hoore, vierde in het algemeen klassement, is de beste Belgische in de eindstand.

(Rudy Schietecatte)