Bloementapijt over zwarte bladzijde

DDL merelbeke flora bloementapijt (2)

Merelbeke, 10/09/2017 – Open Monumentendag in Merelbeke geef je zich een zwarte bladzijde van de Merelbeekse geschiedenis.  Dit bloementapijt verwijst naar het bloemisterijverleden van de Florawijk en naar de bombardementen. Het werd ontworpen door lokale kunstenaars en uitgevoerd door de bekende  bloemenarchitect Mark Schautteet. (DDL)

Herbeleef het tuinbouwverleden van Merelbeke

Ook Erfgoedcel Viersprong en gemeente Merelbeke pakken samen uit met een bijzondere activiteit. Freddy Van de Putte, auteur van ‘Leven in Merelbeke, 1930-1944’ neemt je mee doorheen Flora, de glazen wijk van Merelbeke. Je kan de wandeling ook ontdekken op de nieuwe ErfgoedApp en schepen Vrijens onthulde om 10 uur de eerste audiozuil in het Liedermeerspark.

Vrijdag werd de tentoonstelling en het bloementapijt officieel geopend. Om 19 u een  Orgelrecital door de gerenommeerde organist met Floraroots, Kristiaan Seynhave, het bloementapijt en tentoonstelling atelier 71 en gebruiksvoorwerpen van de tuinier met toespraak van    Bertrand Vrijens voorzitter erfgoed.

Filmdocumentaire

Tony Haemers van de Gentse filmclub De Drake brengt aan de hand van getuigenissen, interviews en oude VRT-beelden de geschiedenis van de bloemisterijen in Flora in beeld.

Erfgoedexpo

De expo toont bloemisterijmateriaal uit de collectie van de Gentse heemkundige Mark Adriaen

Kunsttentoonstelling

De cursisten van Roger Van Steenberge en de kunstenaars van Atelier 71 verzorgen een fleurige tentoonstelling rond het thema “Flora in Merelbeke”.

Een beetje geschiedenis

Flora: een b(l)oeiend bloemisterijverleden Midden 19e eeuw kwam de bloementeelt vanuit Gent en Gentbrugge overgewaaid naar ‘Meirelbeke’. Geïnspireerd door de expansie van de Gentse sierteelt en het succes van de Gentbrugse tuinbouwschool, begonnen Merelbekenaren ook verwoed bloemen te telen. Uitgestrekte glaspartijen van serres en talloze bloemenperken doken overal op, ook in de onmiddellijke omgeving van het station en het gebied tussen de Peter Benoitlaan, de Fraterstraat en de grens met Gentbrugge.

De Tweede Wereldoorlog: van bloemen- naar bommentapijt

Er kwam een abrupt einde aan het bloeiende sierteeltverhaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Flora werd zwaar gebombardeerd en werd erg getroffen door alle oorlogsgeweld. Op 10 april 1944 vielen er 428 doden en 724 gewonden. In de jaren 1960-1970 kende het bloemistenverhaal een heropbloei. In 1970 zorgde de oliecrisis ervoor dat tal van families hun activiteiten stopzetten en ervoor kozen hun gronden te verkavelen. De toenemende verstedelijking van de wijk leidde tot het verdwijnen van de bloemistenrelicten – remises, warenhuizen, schouwen, watertorens – uit het straatbeeld.

De Floraroute is een wandeling die deel uitmaakt van ‘Uit Goeie Grond’, een project van Erfgoedcel Viersprong dat het tuinbouwverleden van Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem terug tot leven brengt. Doorheen  5 fiets- en 3 wandelroutes  maak je kennis met dit b(l)oeiend verleden én met de sierteelt en tuinbouw van vandaag. Je kan de kaarten downloaden op  www.erfgoedcelviersprong.be/uitgoeiegrond  of  www.bloeiendoostvlaanderen.be

(Danny De Lobelle)