KVG Oosterzele geniet van Koksijde

P1040050

Oosterzele, 10/09/2017 –  KVG Oosterzele organiseerde voor haar leden en sympathisanten een uitstap naar de badstad Koksijde. De trip viel enorm in de smaak. (R 17, foto’s KVG)

De 60 deelnemers hebben aan het bezoek aan Koksijde een goed gevoel overgehouden. De goedgeluimde deelnemers werden bij hun aankomst meteen verwend met koffie en cake. Het bezoek aan:  ‘Vrienden der Blinden’, een opleidingscentrum voor blindengeleidehonden in Koksijde,maakte indruk. Het opleidingscentrum bestaat sinds 1996. Een honderdtal honden zijn reeds ‘met vrucht’ afgestudeerd. Ze vervullen her en der in Vlaanderen hun taak als geleidehond, tot grote tevredenheid van hun baasjes.  Zo’n opleiding duurt anderhalf tot twee jaar en er hangt een prijskaartje aan vast van ongeveer 25.000 euro.  Vele blinde en slechtziende personen dromen ervan ooit een blindengeleidehond te bezitten. De aanvraag is echter een labyrint van regels en procedures.

De eerste voorwaarde die vereist is: een erkenning bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Daarna neem je contact met een multidisciplinair team die de aanvraag opstart.  Dan is het afwachten of je in aanmerking komt.  Na de boeiende voorstelling volgde een demonstratie, in een kleine piste met heel wat hindernissen. Een paar Oosterzelenaars mochten geblinddoekt zo’n traject afleggen met de hond. In restaurant  ‘Resto Real’, langs de Koninklijk Baan in Koksijde, werd heerlijk geluncht. Iedereen kreeg nadien de tijd om te wandelen, te genieten van het heerlijke zonnetje, te shoppen, een gezellig terras mee te pikken,… De verkwikkende trip werd afgerond in Reninge met een broodmaal.

(Reporter 17, foto’s KVG)

 

 

X