Nieuw wandelpad ‘Steenbergse bossen’ in Sint-Maria-Oudenhove

Wandelpad De Beiaard

Zottegem, 18/09/2017 –  Het instappen van het nieuwe wandelpad ‘Steenbergse bossen’ liep terug naar het startpunt. Op een groene weide, omringd door oudere en jongere bomen, voelde het warmer aan. “Dit kan een unieke plek worden met wonderbaarlijk nieuw leven. Hier troffen we al de levendbarende hagedis aan en de hazelworm…”, sprak de gids Karel De Wagter. (AM)

Levendbarende hagedis,” reageerden een paar verraste omstaanders uit. “Nog nooit van gehoord.” Was dit dan het begin van een heel wonderbaarlijke plaats waar we de echte band tussen natuur en mensen opnieuw zouden ontdekken en voelen?

Natuur versterken

Bij aanvang van de wandeltocht op zondag 10 september beklemtoonde gids De Wagter (MOW) al dat we, als mensen leven in en van de natuur. En dat deze natuur niet alleen onze levensbasis maar een bron van welzijn voor ons vormt. We konden landbouw zien, die door bemesting en pesticiden het leven verjagen van hun akkers. Maar ook veel bewoners maakten al langer komaf met de bloemen, de boomgaard en het natuurlijk leven rond hun woning.  Natuurpunt Herzele en Milieufront Omer Wattez willen in dit jonge natuurreservaat, onder Europese impuls, de natuurkrachten terug herstellen en versterken. Maar ook toegankelijk maken voor allen die willen meewerken aan een duurzamer en gezondere toekomst.  De ontdekkingen langs het parcours waren veelvuldig: knotwilgen, houtkanten, geneeskundige bloemen en planten, zuiver en ongezuiverd water, de zieke es en olm, een paar holle wegen, hoge mierenhopen, de (grote) paardenstaart.  Terwijl de enen zich inzetten voor meer natuur blijft het streefdoel van anderen om onze natuur en onszelf verder te bedreigen.

Veilig en avontuurlijk stappen

Filip Keirse is als voorman al jaren actief om de trage wegen te inventariseren en te herstellen in de Vlaamse Ardennen. Hij stelde met trots zijn nieuw stukje levenswerk ‘Zwalmvallei Vlaamse Ardennen voor. Deze kaart is gewoon een aanvulling (of correctie) op de kaarten van de provincie. Deze overheid stuurt met haar kaarten de wandelaars en fietsers dikwijls gewoon de straat op.  Zoals bij vorige uitgaven hoopt hij dat de 2000 exemplaren snel zijn verkocht aan mensen die graag stappen, fietsen en de natuur ondersteunen.  Filip kreeg bij dit reuzenwerk ook steun van Bart Boydens, Marc De Jonghe, Yves Jongbeis(NGI) en Pieter van den Brande (MOW). Zij willen alle natuurliefhebbers ondersteunen om terug (meer) voeling te krijgen met ons grootste waardevol erfgoed.  Meer informatie over deze en andere kaarten: www.milieufrontomerwattez.be

(Arman d Matthijs)

X