Fotoreportage: Trage wegen in Munte

DDL munte tragewegen wandeling en eerherstel de muntenaar prijs uitreiking(10)

Merelbeke, 21/10/2017 – Het mooie weer lokte veel wandelaars .  Voor de derde maal organiseerde Merelbeke de dag van de trage wegen, dit maal in de deelgemeente Munte. Een gemiddelde van 150 wandelaars waren zondag om 10 uur present op het Muntenplein voor een trage wegen wandeling van ongeveer 6 km. De typische herfst kleuren en de geur van de gevallende bladeren plus het mooie weer maakte de wandeling complet. (DDL)  

Er waren twee puntjes verbonden tijdens de wandeling. Bijna aan het einde van de wandeling werd er even stil gestaan ter hoogte van het kerkhof, om het beschadig beeldje van “De Muntenaar” terug in ere te herstellen. Na de wandeling werd op het munteplein een aperitief aan geboden.

DE MUNTENAAR

Dit symbolische beeldhouwwerk werd in 1977 vervaardigd door Firmin De Vos en het beeld werd ter gelegenheid van het “Jaar van het dorp” (1978) ingehuldigd door burgemeester De Boever. Het stelt de innerlijke Muntenaar voor als een mens die weinig in het oog springt maar met hart en ziel zijn gemeente liefheeft, streeft naar het behoud van de eigenheid van Munte en de trouw van zijn inwoners. Het is ook de wroetende mens die het komen en gaan van de seizoenen, de feiten en de mensen beleeft. Daarom kijkt hij in de richting van het kerkhof waar heel wat Muntenaren hun laatste rustplaats vinden. Ook de inscriptie onder het beeld toont aan dat eenvoud, trouw en samenhorigheid primeren voor de inwoners van Munte.

Het beeld De Muntenaar, de trots van het dorp werd door vandalen beklad en onthoofd in 2011. Na zes jaar kon het beeld hersteld worden en kreeg het zondag terug zijn definitieve standplaats aan de overkant van het kerkhof.

DDL munte tragewegen wandeling en eerherstel de muntenaar prijs uitreiking(11)

Prijsuitreiking ‘Cre ëer het mooiste B(l)oeiend Hoekje’ te Merelbeke

Tijdens het aperitief werden ook de winnaars bekent gemaakt van het mooiste hoekje van Merelbeke. In het kader van dit project lanceerde het Proefcentrum voor Sierteelt de wedstrijd ‘Cre ëer het mooiste B(l)oeiend Hoekje en fleur je buurt op’. Een initiatief waarbij men buurtbewoners, verenigingen,

scholen, zorgcentra, … in de deelnemende gemeentes uitdaagde om een B(l)oeiend Hoekje uit te werken. De opdracht luidde: knutsel een zit plek in elkaar, fleur deze op met prachtige zomerbloemen, plaats dit geheel op een toegankelijke locatie en laat buren, vrienden en bezoekers mee genieten. Op deze manier wilden ze samen met de betrokken gemeenten meer bloemen in het straatbeeld brengen, de inwoners daarbij betrekken en door de creatie van deze rust plekjes ook de sociale contacten tussen de buurtbewoners in de gemeente verhogen. De deelnemers aan de wedstrijd kregen bij aanvang een startpakket, waaronder een bloemenbon ter waarde van € 30 die kon gespendeerd worden bij een lokale teler of handelaar, enkele zakken Agrofino-potgrond, en recuperatiehout om mee aan de slag te gaan. Tijdens de zomermaanden werden deze ‘B(I)oeiende Hoekjes’ door een onafhankelijke jury

beoordeeld op basis van planten keuze, kleurencombinatie, originaliteit en onderhoud. Zij kregen de moeilijke opdracht om een winnaar te selecteren. In Merelbeke probeerden vier bewonersgroepen de hoofdprijs in de wacht te slepen.

1 Het bewonersplatform Flora plaatste een bloemenbank aan het ontmoetingscentrum op het                     Pastoor Clausplein.

2 In de Tuinwijk Jan Verhaegen werd door de inwoners een leuke zit plek rond de stam van     een wilg in elkaar geknutseld.

3 Het bewonersplatform Lemberge sloeg de handen in elkaar en cre ëerde een zitbankje met

bloemen dat aan het oud gemeentehuis werd geplaatst. De combinatie van verschillende pasteltinten in de bloembakken kon menig bezoeker bekoren.

Zij ontvangen alle drie een geschenkbon ter waarde van € 50 te besteden bij Groendecor en bloemisterij Joost.

De winnaar is:

4 De Kasteelvrienden’ cre ëerden een B(l)oeiend Hoekje aan het kapelletje op het einde van de

Kasteelstraat : Dit hoekje werd door de jury erg geapprecieerd omwille van zijn veelzijdigheid en creativiteit. Naast een zitbank met bloembakken werd de wand van de kapel gedecoreerd met kunstwerkjes, hangpotten met éénjarigen en een insectenhotel Met behulp van enkele boomstronken werd een loopparcours gecre ëerd, eetbare gewassen als groenten en kruiden werden tussen de bloemen geïntegreerd en midden in het graspleintje werd ook nog een bloemenweide ingezaaid waar vlinders en bijtjes gretig gebruik van maakten. Zij ontvangen hiervoor een cadeaubon van AVEVE ter waarde van € 250.

Tekst/foto DDL