Geraardsbergen strafste jeugdgemeente in de regio!

dsc_0338.jpg

Geraardsbergen, 24/10/2017 –  Begin 2017 lanceerde minister van Jeugd Sven Gatz voor de  vijfde keer  een oproep aan alle jeugdraden om hun gemeentebestuur voor te dragen voor de titel van ‘Jeugdgemeente van Vlaanderen’. Geraardsbergen eindigde na twee rondes bij de top 4 genomineerden, en volgen daarmee direct op de winnaars Eeklo en Leuven.

Schepen van jeugd Fernand Van Trimpont: “Dat een onafhankelijke jury ons jeugdbeleid zo hoog scoort, motiveert me om de ingeslagen weg voort te gaan. We zien de samenleving in onze stad niet als iets dat kinderen en jongeren passief ondergaan, maar als iets waar ze het recht hebben om mee aan te sleutelen en mee invulling aan te geven.”

Leen Limbourg, voorzitster van de jeugdraad van Geraardsbergen: “We hebben niet geaarzeld om de kandidatuur van Geraardsbergen in te dienen. We zijn fier op het brede en vernieuwende jeugdbeleid in onze stad. En ook dankbaar voor het prima werk van de jeugddienst, de schepen, de vrijwilligers en het stadsbestuur”.

Jeugdraden zijn het best geplaatst om het jeugdbeleid in hun gemeente of stad naar waarde te schatten. Ze staan er immers dagelijks middenin en vertegenwoordigen de stem van kinderen en jongeren in het lokale bestuur. Ze weten dus beter dan wie ook of hun gemeente of stad de prijs verdient. De titel van Jeugdgemeente of Jeugdstad van Vlaanderen is een grote  ‘Vind ik leuk’  van jongeren voor het jeugdbeleid in hun gemeente!

De kandidaturen werden getoetst aan 6 criteria:

de  concrete participatie  van de jeugd in het gemeentelijk jeugdbeleid

het bereiken van  nieuwe en diverse doelgroepen

de  aandacht voor duurzame ontwikkeling  binnen het gemeentelijk jeugdbeleid, waarbij minstens de ecologische pijler wordt ingevuld

de  vernieuwende  aspecten van het beleid op het vlak van  jeugdcultuur

de  vernieuwende  aspecten van het beleid op het vlak van  jeugdinformatie

de inspanningen van het beleid om  publieke ruimte toegankelijker  te maken voor kinderen en jongeren.

X