Zottegem middagstad van 1000 km voor ‘Kom op tegen Kanker’

KOTK

Zottegem, 27/10/2017 –  Op zaterdag 12 mei 2018 zal Zottegem 1 van de 4 middagsteden worden die de 1000km voor ‘Kom op tegen Kanker’ zal ontvangen. Het evenement wordt voor de 9e keer georganiseerd en is een echt begrip geworden in Vlaanderen, met een peloton van 1000 wielrenners die iedere dag 250km afleggen.

“Het belooft een uniek evenement te worden en een ideale opportuniteit om het sociaal ge ëngageerd en wielergek karakter van onze stad in de verf te zetten.” zegt burgemeester Jenne De Potter.

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker is een vierdaags wielerevenement tijdens het Hemelvaartweekend waar iedere dag een 1000-tal ploegen, gespreid over acht pelotons, een etappe van 250 km rijden. Vanuit gaststad Mechelen wordt in de voormiddag een 125 km lange rit uitgetekend naar een middagstad, van waaruit in de namiddag de pelotons opnieuw vertrekken richting Mechelen. Om aan de start te verschijnen moet het team vooraf 5.000 euro inzamelen voor Kom op tegen Kanker.

Burgemeester Jenne De Potter, die zelf voor de ILVA-ploeg al enkele jaren een etappe voor zijn rekening neemt, kent de organisatie goed en was dan ook zeer enthousiast toen ze hem de vraag stelden of Zottegem de rol van middagstad op zich wou nemen.

IMG_20170522_114832241.jpg

“Het is een heuse uitdaging en er komt heel wat bij kijken, zowel op organisatorisch als op logistiek vlak, maar het is een unieke opportuniteit voor een sociaal ge ëngageerde en wielergekke stad als Zottegem waaraan we graag ons steentje willen aan bijdragen.” zegt burgemeester Jenne De Potter.

Als middagstad zal Zottegem een rennersdorp bouwen waar zowel toekomende als vertrekkende fietsers worden onthaald en zich optimaal kunnen voorbereiden voor de rit. Er zal ook een evenementendorp worden ingericht voor het brede publiek, met optredens, kinderanimatie, eet- en drankstandjes e.d.

“Qua faciliteiten was de organisatie onder de indruk van het potentieel van de Bevegemse Vijvers”, bevestigt de burgemeester. “We beschikken over voldoende ruimte en hebben al enige ervaring met evenementen van deze omvang. Ik ben er ook van overtuigd dat de Zottegemnaren met veel plezier zullen afzakken naar de Bevegemse Vijvers om het evenement mee kleur te geven.”

Jaarlijks gaat de opbrengst van het evenement naar een ander type kankeronderzoek. Deze negende editie zal de aandacht schenken aan klinisch onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpati ënt maar waarvoor onvoldoende interesse is bij de industrie. De voorbije acht edities werd maar liefst 19.415.000 euro bijeen gefietst voor biomedisch kankeronderzoek. “Ook in Zottegem ligt het onderzoek naar kanker ons nauw aan het hart” geeft burgemeester De Potter nog mee. “Samen met ‘Logo Gezond’ organiseren we jaarlijks gerichte sensibiliseringsacties om onze inwoners te informeren en het belang van vroegtijdige opsporing te onderstrepen.”

Naast Zottegem zullen ook Boeckhout (10/05), Leopoldsburg (11/05) en Harelbeke (13/05) de rol van middagstad op zich nemen.

X