Mosterdmaker opent indrukwekkende fabriek in Oudenaarde

38379484862_4a51c29dff_k.jpg

22/11/2017 – Mosterd- en picklesmaker Camps opent zondag de deuren van haar nagelnieuwe en behoorlijk tot de verbeelding sprekende fabriek. Tijdens de dag van de Ambachten ontdekken de bezoekers hoe Camps al 112 jaar roenten inlegt, mosterd maalt en pickles maakt..

38379488652_9374a1e091_k

Opendeur praktisch

Adres: Coupure 1 – 9700 Oudenaarde 1

26 november, van 10u tot 17u, doorlopend, inschrijven via pieter@vancamps.be

Met foodtruck event 

www.vancamps.be

 

Camp’s?

Camps legt al 112 jaar lang groenten in en maakt natuurlijke mosterds en pickles. Met groot respect voor onze geschiedenis, resoluut met de blik op de toekomst.

Het ambachtelijke inmaakproces verloopt nog steeds volgens de unieke en natuurlijke recepten die door stichter Louis Van Camp in 1905 werden neergepend, vertelt Ben Decock, zaakvoerder van Camps. Alle beslissingen wegen we af met groot respect voor de lange en rijke geschiedenis van Camps, resoluut met de blik op de toekomst. Getuige daarvan onder meer de beslissing om de meest moderne mosterdfabriek van de lage landen te bouwen. Voor een klein familiebedrijfje als Camps -we werken op vandaag nog steeds maar met acht personen- is dat anno 2017 verre van evident.

 

Fabriek

Een bezoek aan de fabriek van Camps is om meerdere redenen een belevenis. In de eerste plaats door de vorm van het gebouw zelf, getekend door het Gentse architectenkoppel Dhooge      & Meganck en ondertussen ook genomineerd voor de Architectuurprijs Oost-Vlaanderen. Vanuit de visie dat tevreden arbeiders betere producten afleveren kregen de architecten als opdracht een plek te ontwerpen waar het aangenaam werken is. In de productiehal werd bijvoorbeeld bewust gekozen om ramen te voorzien die uitkijken over het aangrenzende natuurgebied. In de voedingssector is dit uniek. Stap je vandaag een doorsnee productiesite binnen dan weet je niet meer of het dag of nacht is, regent of droog is. Dat heeft niets te maken met voedselveiligheid maar alles met hoe er tegenwoordig naar arbeid gekeken wordt. Wij kiezen ervoor om een zo aangenaam mogelijke werkplek in te richten voor onze medewerkers. Ook al zijn we geen hippe hoogtechnologische start-up met grote budgetten. De architecten hielpen zelfs enkele dagen mee in de productie om het ganse proces te kunnen begrijpen. Op basis van die ervaringen werd onder meer beslist om het proces verticaal in te richten. Het mosterdzaad bewaren we in twee grote silos in de nok van ons gebouw. In elke fase van de productie zakt de mosterd een etage tot ze uiteindelijk op het gelijkvloers afgevuld wordt. Zo benutten we de zwaartekracht optimaal en ontlasten we de rug van onze medewerkers aanzienlijk.

 

37696628474_62aa0b4792_b

Openbaar Kennniscentrum

Het gebouw zelf wordt maximaal openbaar gesteld en moet evolueren tot een kenniscentrum rond het maken van mosterd en pickles en bewaringstechnieken voor groenten

We willen bijvoorbeeld alle scholen uit de buurt ontvangen en aan de kinderen tonen hoe je groenten kweekt en oogst en wat je met die groenten allemaal kunt doen. Veel jonge mensen zijn al opieuw aan het moestuinieren geslagen. Als wij aan die enthousiastelingen vragen wat ze met hun overschotten aan groenten doen dan krijgen we meestal als antwoord dat die ofwel verloren gaan, ofwel in de diepvriezer belanden. Wij willen tonen dat er nog een gezonde en leuke derde optie is die bovendien veel beter is voor het milieu: inleggen! Net zoals onze bommas en bompas dat deden.

Het nu nog braakliggende terrein rond de fabriek wordt daarom openbaar gesteld als volkstuin. Mensen uit de buurt kunnen er binnenkort hun eigen groenten telen en kunnen die desgewenst ook in de fabriek inmaken tijdens infosessies. Maar we gaan nog een stapje verder, vertelt Pieter. Het grote ronde Campsplein voor de fabriek stellen we ook openbaar. Het plein moet een echt hedendaags colloseum worden waar volksfeesten, openluchttheaters, jeugdbewegingsactiviteiten of andere evenementen plaatsvinden. We zullen daarom rond het plein een tribune in beton laten gieten. We zoeken nog de juiste formule om de gemeenschap daarbij te betrekken. Mocht je een goed idee hebben, laat het ons zeker weten!