E-mailtje uit Goeferdinge: Respect voor onze afvalophalers aub!

2-IMG_0724

24/11/2017 –  De week van 20 tot 24 november was  opnieuw de week van de afvalophalers.  Terecht zou ik zeggen, want iedere dag van de werkweek gaan in ons land honderden mensen de wegen op voor de inzameling van ons huishoudelijk afval.

ecolumn uit goeferdinge karel-depelsemaeker-banner

Ze trotseren hierbij niet alleen alle weersomstandigheden maar ook het drukke verkeer. De ophaalwagens en de ophalers zijn met heel wat middelen uitgerust om dit op een veilige manier te verrichten. Doch hun veiligheid hebben ze hierbij niet volledig in eigen beheer. Het gebeurt allemaal niet zonder enig gevaar voor de afvalophalers, mensen die trouwens hard knokken voor hun dagelijks brood.

Bij ons in Geraardsbergen, en in een groot deel van Oost-Vlaanderen, is het de groep Ilva die deze gevaarlijke karweien uitvoert. Ilva is een ‘Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu Land van Aalst waarbij 15 gemeenten een samenwerking nastreven en eenzelfde afvalbeleid voeren. Zij  roepen (dit jaar is dat van 20 tot en met 24 november) tijdens de Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter op tot meer respect voor hun collega’s.

Uit een enquête blijkt dat 9 op 10 parkwachters tijdens het laatste jaar  geconfronteerd werd met één of andere vorm van verbale agressie, zoals roepen, schelden of intimiderende gebaren. Bij 50% van hen gebeurt dat minstens 1 keer per week, bij 1 op 10 zelfs dagelijks. 22% van de recyclageparkwachters wordt minstens 1 keer per jaar geconfronteerd met fysieke agressie, zoals duwen of een handgemeen. De afvalophalers en parkwachters verdienen ons respect. Kleef daarom een sticker op je vuilniszak of -bak, of schrijf een  positieve  boodschap op een  postkaartje op het recyclagepark.

Elkaar begrijpen staat gelijk aan elkaar respecteren vormt de centrale invalshoek van deze campagne. Bedank daarom de ophaler en parkwachter tijdens de ‘Week van de afvalophaler’!

Vanaf 14 november al, kan je op verschillende plaatsen bedanktstickers vinden.   Deze stickers kunnen tijdens de week van de afvalophaler op je vuilniszak of op een container in het recyclagepark gekleefd worden. Maar de stickers zijn maar een gebaar, een opgestoken hand of een ‘dankjewel of merci’ tijdens een ontmoeting met de parkwachter of ophaler kan al een mooi bewijs van respect zijn.

Toen ik nog school liep, ging ik tijdens de vakanties en in de weekends mee met een vrachtwagen die op de boerderijen de melk ophaalde. In deze tijd, 1966 tot 1971, werd de melk nog in kruiken of in melkerijkannen opgehaald. Ik heb toen ook ervaren hoe gevaarlijk het kan zijn om vanachter een vrachtwagen de straat over te steken. En het verkeerd was toen bijlange niet zo druk als nu! Het is door deze ervaringen, die wel al een halve eeuw oud zijn, dat ik de campagne ‘Respect voor de vuilnisman en voor de parkwachter wil steunen en aan iedereen wil zeggen: ‘Wees een heer in het verkeer, vooral wanneer je in de omgeving komt  van om het even welke ophaalwagen dan ook!

Dat er in de toekomst misschien nog een ophaalwagen meer zal rondtoeren om roze zakken met yoghurtbekers, boter- en margarinevlootjes, flessen van drinkyoghurt, plasticzakken of -folies, bloempotjes, fruitbakjes, vind ik een goeie zaak.

We stellen ons hierbij ook wel de vraag wanneer er statiegeld komt op alle flessen en drinkblikjes. Wanneer we deze, voor enige centen, terug naar het warenhuis zouden mogen brengen, dan zouden er veel minder langs de straat, in de velden en in de grachten liggen. Mevrouw de minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, we staan hiermee achterop tegenover onze buurlanden!

Karel De Pelsemaeker.