Stad Zottegem organiseert schrijfmarathon voor Amnesty International

DSC00654.JPG

27/11/2017 – Op vrijdag 15 december organiseert de stad Zottegem een ‘Schrijfmarathon’ in de stedelijke bibliotheek, als onderdeel van de gelijknamige actie van Amnesty International. “Als stad willen we hieraan graag ons steentje bijdragen. Wij zorgen voor koffie, pen en papier en de deelnemers doen de rest. Samen kunnen we mee het verschil maken voor mensen die het slachtoffer zijn van mensenrechtenschendingen want helaas zijn mensenrechten nog lang niet overal gegarandeerd.” zegt burgemeester Jenne De Potter.

Mensenrechten zijn fundamentele rechten en vrijheden voor alle mensen, ongeacht hun nationaliteit, geslacht, nationale of etnische afkomst, ras, religie, taal of andere status. Mensenrechten omvatten burgerlijke en politieke rechten, zoals het recht op leven, vrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

Brieven schrijven én actie voeren voor mensen die in nood verkeren omdat hun mensenrechten met voeten worden getreden, dat doet Amnesty International het hele jaar door. De jaarlijkse schrijfmarathon in december is het orgelpunt. Tijdens de schrijfmarathon worden in de hele wereld honderdduizenden brieven en solidariteitskaartjes geschreven voor personen of groepen van mensen, van wie de mensenrechten ernstig worden geschonden. Vorige jaar werden alle records verpulverd met wereldwijd 4.660.774 brieven, kaartjes, tweets en andere boodschappen. Ook Zottegem doet dit jaar mee. Elke schrijfmarathon heeft zo zijn succesverhalen. Vorig jaar voerde Amnesty International bijvoorbeeld actie voor Máxima Acuña, een Peruaanse boerin. Er liep een rechtszaak tegen haar omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een groot mijnbouwbedrijf. In mei 2017 kwam het verlossende bericht dat ze niet langer gerechtelijk vervolgd wordt.

“Iedere brief kan dus het verschil maken voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Ik roep dan ook iedereen op om deel te nemen aan onze schrijfmarathon en er samen met ons een hartverwarmend mensenrechten-evenement van te maken.” aldus burgemeester De Potter.

Bibliotheek

Op initiatief van burgemeester Jenne De Potter neemt de stad Zottegem dit jaar deel aan deze mondiale actie. Op vrijdag 15 december 2017 van 9u tot 17u kan iedereen in het leescaf é van de bibliotheek zijn steentje bijdragen.

Wie niet in de bibliotheek geraakt kan ook van thuis uit deelnemen via de computer. Of men kan zelf iets organiseren onder vrienden, met collega’s of buren. We roepen iedereen op naar de pen te grijpen en brieven te schrijven voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen die tijdens de schrijfmarathon centraal staan. Meer info en alle schrijfacties vindt u op www.schrijfmarathon.be