Bezoek kerstmarkten mergelgrotten Valkenburg. Mooi maar niet zonder risico

unnamed (9)

Redactioneel 21.12.17: Het Nieuwsblad meldde deze week dat een bezoek aan de verschillende kerstmarkten in de mergelgrotten, in het Nederlandse Valkenburg, niet zonder gevaar is. Onze fotograaf L.A.M.P was er vorig jaar en maakte er een fotoreeks en hij bevestigt inderdaad dat een dergelijke locatie voor een kerstmarkt niet zonder risico is.

Vaak is er maar één weg terug (geen afzonderlijk  way out) in het doolhof van gangen, en als er een brand zou uitbreken zal vooral de paniek veel slachtoffers kunnen maken, maar ook de rook kan vrijwel nergens naar buiten.Toch organiseert de gemeente er ieder jaar een commerci ële kerstmarkt waar vele bezoekers op af komen. De preventiemaatregelen worden nauwgezet nageleefd (verlichte doorgangen, brandblustoestellen, e.a.) maar toch blijft een bezoek  aan  de mergelgrotten een risico. Aan de overkant van de straat bevindt zich het koolmijnmuseum, wat wel het bezoeken waard is en dat afzonderlijke ingangen en uitgangen heeft en het is enkel met een gids te bezoeken.

HDK, foto’s L.A.M.P.

Lees het artikel in Het Nieuwsblad:

Veiligheidsexperts: “Grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa levensgevaarlijk”

X