Alexander De Croo zet digitale opmars verder. Complete Belgische postsector in beeld

BIPT1.jpg

Brakel, 24/12/2017 – Samen met het BIPT presenteerde Vice-eersteminister en minister voor Telecommunicatie Alexander De Croo, een initiatief dat zijn gelijke niet kent in de Europese Unie.

Groei voor expresse- en pakketpost

Als men over de postsector spreekt denkt men onwillekeurig aan de vroegere Post wat nu BPost werd.  Maar de postsector is meer dan de vroegere staatsinstelling.  Verschillende bedrijven zijn nu aanwezig op de postmarkt die het belang van brieven gevoelig zag afnemen, maar op nauwelijks 7 jaar het volume aan expresse- en pakketzendingen zag verdubbelen.  Wat vooral te danken is aan de explosieve groei van e-commerce.  Tegenover onze buurlanden heeft Belgi ë nog een serieuze inhaalbeweging te maken.  Gemiddeld ontvangt elke Belg 15 pakjes per jaar, in Duitsland is dit 30 pakjes per jaar.

Meer postoperatoren dan je denkt

Naast BPost is er DHL, Fedex, TNT, UPS met Kiala, DPD, GLS, PostNL, TBC en nog enkele andere kleinere operatoren.  Het aanbod is zo verscheiden, dat de burgers uiteindelijk niet meer weten waar en tot wie zich te wenden.  Om die reden werd het unieke www.postaalpunt.be ontwikkeld.  Langs het internet kan met zoekfuncties op basis van postcode, gemeente of straat worden opgezocht waar en welke postale punten beschikbaar zijn.  Een postaal punt kan ook een brievenbus zijn om zendingen te deponeren.  Men kan instellen over welke zendingen het gaat, en met welke postoperator men wil werken.  Zowel voor het verzenden als voor het ontvangen waarbij men aan de verzender zijn voorkeur kan uitdrukken.

Langs www.postaalpunt.be krijgt men overzicht van alle postale punten in Belgi ë.

Ook om een postbus te vinden is dit een nuttig instrument.  Voor de postkantoren duidt een logo aan, of het kantoor rolstoel toegankelijk is.  Het BIPT baseerde zich op gegevens medegedeeld door de postoperatoren, deze worden permanent geactualiseerd.  Geen enkel ander Europees land beschikt over dergelijke service.

Freddy De Schuiteneer.