Natuurpunt Vlaamse Ardennen groeit sterk

DSC_2821

Vlaamse Ardennen, 17/01/2018 – Natuurpunt Vlaamse Ardennen sluit 2017 af met 308 aangesloten gezinnen.  Op een jaar tijd is het aantal leden zo met meer dan 7% gegroeid.  “De Vlamingen zijn erg bezorgd om natuur dicht bij huis,” zegt Johan Cosijn, voorzitter van Natuurpunt Vlaamse Ardennen. “En steeds meer Vlamingen springen zelf in de bres om de natuur veilig te stellen voor de toekomst. Bij Natuurpunt krijgen ze daar alle kansen voor.”

De vereniging had in 2016 nog 287 leden. In 2017 is dat aantal gegroeid naar 308.
Deze stijging is sterker dan de nationale groei van Natuurpunt.
Bovendien wordt Natuurpunt op deze manier de vereniging met het meeste aantal leden in Maarkedal. Met de verkiezingen in aantocht is dat een niet mis te verstaan signaal aan de politieke partijen.

Natuur voor iedereen

Natuurpunt is een vrijwilligersvereniging die vandaag de dag voor ieder wat wils biedt: van het jonge gezin dat zich laat verwonderen door de natuur in hun tuin of graag wandelt in een natuurgebied in de buurt, tot de meest gespecialiseerde expert.  Ook de werking van de vereniging is de laatste jaren sterk verbreed. Naast natuurgebieden beheren is Natuurpunt ook actief bij scholenwerking, advies rond bermbeheer, organiseren van cursussen en open tuinen.

Natuurpunt Vlaamse Ardennen is actief in de gemeenten Horebeke, Maarkedal, Kluisbergen en Brakel (deelgemeente Zegelsem). Lokale vrijwilligers zetten zich in om de natuur te beschermen in hun buurt.    Ondertussen beheren de vrijwilligers verschillende natuurgebieden waaronder de Maarkebeekvallei, het Burreken en het Paddenboek. Die gebieden hebben de vrijwilligers zelf mee aangekocht, vaak met de financi ële hulp van omwonenden en lokale overheden. Voor het beheer werkt Natuurpunt samen met de lokale landbouwers en zet ze eigen professionele natuurarbeiders in, binnen het kader van sociale tewerkstelling.

De vrijwilligers van Natuurpunt organiseren tientallen activiteiten om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met de natuur: ze leggen wandelpaden aan in natuurgebieden, organiseren wandelingen, uitstappen, cursussen, excursies, filmavonden…

Gezondheid in het oog houden

Via het werk van onder meer studiewerkgroepen als de uilenwerkgroep Maarkebeekvallei en het webportaal waarnemingen.be houden de vrijwilligers de gezondheid van de natuur in de Vlaamse Ardennen nauwlettend in de gaten. Zo leveren ze de wetenschappelijke basis voor het natuurbeleid van de lokale overheid.

Heeft Natuurpunt haar top bereikt?

“Dat denk ik niet”, zegt Johan Cosijn. De klimaatverandering heeft veel mensen wakker geschud. Als we op de gevolgen willen anticiperen, dan hebben we de natuur daar heel erg hard voor nodig. We merken dat steeds meer mensen dat inzien.”

Lid worden kan voor 27 euro per jaar met het ganse gezin.    Hiervan gaat 20 euro terug naar natuurbehoud in eigen streek.