“Rondtrekkende dievenbendes kiezen hun doelwit met zorg en haken af als een inbraak net wat moeilijker wordt gemaakt”

logo_politie_3-e1496859450172

Lierde/Geraardsbergen, 27/01/2018 –  Het klassieke beeld van de inbreker die op zijn eentje werkt, is helaas al lang voorbijgestreefd. De moderne dief werkt in bendes en pakt in ons land wijk per wijk aan, op een zeer gestructureerde manier. Deze rondtrekkende dievenbendes kiezen hun doelwit met zorg en haken af als een inbraak net wat moeilijker wordt gemaakt. Genoeg redenen dus voor de lokale politie Geraardsbergen/Lierde om samen met haar vrijwilligers uit te pakken met een allereerste ‘Speed-DPA’: een snelle actie rond diefstalpreventie!

‘De gelegenheid maakt de dief!’ zegt het aloude spreekwoord en niets is minder waar. Slechte sloten, weinig zicht, buren die elkaar niet kennen, een open achterdeur of raam, …. allemaal uitnodigingen tot diefstal. Het is in eerste instantie aan de burger om initiatief te nemen, zodat inbrekers geen zin hebben om in hun huis toe te slaan.

Een Speed-wat?

De lokale politie Geraardsbergen/Lierde kan sinds kort rekenen op 9 gemotiveerde vrijwilligers diefstalpreventieadvies (DPA). 4 ervan gingen  vandaag (woensdag 24 januari, red.) samen met inspecteurs van het buurtpolitieteam ‘West’ op hun allereerste speeddate.  Tijdens zo’n speedbezoek controleren de preventieadviseurs de sloten van de voordeuren van alle huizen in een bepaald gebied en delen vervolgens een groene (Proficiat, voordeur inbraakveilig) of een rode (Helaas, voordeur niet inbraakveilig) brief uit. De brief wijst  ook nog eens op het aanbod van een volledig gratis diefstalpreventieadvies met alle inlichtingen hoe een afspraak kan gemaakt worden. “Mensen staan er vaak niet bij stil wat ze zelf kunnen doen om hun woning beter te beveiligen. Soms zijn het kleine zaken, die niet veel kosten maar wel een groot verschil kunnen maken. Met deze korte bezoeken schudden we de mensen als het ware wakker” zegt Glenn Panis, DPA-projectcoördinator.

Voor herhaling vatbaar!

Bij deze eerste actie werd de sector ‘West’ aangedaan. In totaal werden 240 woningen binnen de deelgemeenten Overboelare, Zarlardinge, Goeferdinge en Ophassselt gecontroleerd. De diefstalpreventieadviseurs dragen hierbij geen politie-uniform maar wel een duidelijk zichtbare legitimatiekaart. De reacties van de buurtbewoners waren één voor één positief.   Bedoeling is dat de politie dergelijke actie dus zeker zal herhalen in andere wijken en buurten.

Nog geen speedbezoek gekregen of graag een gratis én op maat diefstalpreventieadvies bij je thuis? Maak een afspraak!    

TEL: 054/430 440
PZ.GbergenLierde.DPA@police.belgium.eu
http://www.lokalepolitie.be/5428/vragen/preventie/diefstalpreventie-advies-beveilig-je-woning-1

X