Drugslijn Geraardsbergen: “Nood aan een krachtdadig beleid”

Speed

Geraardsbergen, 17/02/2018 – “Onderzoeksresultaten tonen aan dat Geraardsbergen verrassend genoeg na Antwerpen de grootste speedhoofdstad is”, aldus Julien Borremans van de Drugslijn Geraardsbergen. “Dat vertelde Alexander Van Nuijs gisteren in een interview met Radio 1.”

“Jarenlang werden de problemen in deze stad geminimaliseerd of onder de mat geveegd”, aldus Borremans. “Vorig jaar verkondigde Guido De Padt — bevoegd voor o.a. drugsbeleid — in de media: “Het aantal feiten van overlast door legaal en illegaal middelenmisbruik is in het stadscentrum met meer dan de helft verminderd.” Dat blijkt toch niet echt te kloppen. Geraardsbergen kampt met een uitgesproken drugsproblematiek. De Drugslijn Geraardsbergen vraagt om onze hoofden uit het zand te trekken en een kordaat en krachtdadig drugsbeleid over Geraardsbergen uit te rollen. Het ontradings- en gedoogbeleid van de afgelopen jaren heeft heel wat schade aangericht.”

“Een aantal jaren geleden kondigde de stad Geraardsbergen een drugswerkplan aan. Daarin maakten de stakeholders of de belanghebbenden van de stad een reeks van acties bekend die ze de komende jaren gemeenschappelijk zullen ondernemen. Intussen is het op heel wat fronten heel erg stil. Jammer, want actie is nochtans geboden. “

Een aantal kant-en-klare-acties

“Positief zoals we zijn stelt de Drugslijn Geraardsbergen een aantal kant-en-klare-acties voor waar de stad Geraardsbergen onmiddellijk mee van start kan gaan”

  • ‘Step-by-Step’. Zowel de jongere als de ouders volgen het programma op school. Zo wordt de weerbaarheid van de jongere verhoogd, maar tevens wordt de band met de ouders versterkt. In samenwerking met de scholen kan de stad een programma uitwerken.
  • Een  ‘Quality Nights’-charter  aanbieden: een kwaliteitslabel voor veilig en drugsvrij uitgaan. De stad kan deze horecazaak aanbevelen door ze op zijn website te vermelden. De horecazaak kan dit kwaliteitslabel uithangen.
  • ‘De onmiddellijke minnelijke schikking’ (OMS):  Bij de OMS-procedure wordt het gebruik van drugs in de openbare ruimte bestraft met een financi ële boete: €75 voor softdrugs en €150 voor harddrugs. De gebruiker kan kiezen: betalen of hulpverlening volgen.
  • Het recht op leefloon  van een persoon met een drugsverslaving moet afhankelijk worden gemaakt van de wil om in behandeling te gaan. Het OCMW heeft de plicht om deze mensen met alle middelen te integreren. Druggebruikers hebben het recht om geholpen te worden, maar ook de plicht om aan hun behandeling te werken

Meer info

Na Antwerpen wordt in Geraardsbergen het meeste speed gebruikt

Julien Borremans: Een daadkrachtig drugsbeleid is meer dan nodig