Nieuwe elektriciteitsmeters

Elektriciteitsteller

Algemeen, 17/02/2018 –  Zowel Eandis als Infrax hebben bekendgemaakt dat ze definitief gekozen hebben voor de leveranciers en de beheerders van de nieuwe digitale elektriciteitsmeters.

Voor het technisch gedeelte zal het Franse bedrijf Sagemcom instaan. Het beheer van de gegevens wat uitlezen en sturing omvat, zal worden uitgevoerd door IBM. Nu kennen we nog de analoge teller met een ronddraaiende schijf en het telmechanisme dat wordt voort bewogen met wieltjes. De nieuwe tellers zijn volledig digitaal wat de elektriciteitsmaatschappijen veel meer mogelijkheden biedt. Zo kunnen ze per stroomcabine het verbruik nagaan en dit vergelijken met het individueel verbruik voor deze welbepaalde zone. Op die wijze is het mogelijk om fraude te ontdekken, die bijvoorbeeld gepleegd wordt door het illegaal stroom aftappen. Deze levensgevaarlijke praktijk wordt vaak toegepast bij de uitbating van grootschalige wietplantages. Wat er juist gaat gebeuren voor   de bezitters van zonnepanelen is nog een grote vraag, blijft de digitale teller achteruit draaien of leveren ze gratis elektriciteit aan de maatschappij ?   De burger zal huur en plaatsing verrekend zien in zijn elektriciteitsfactuur.

Privacy kennen we niet meer

Met de installatie van digitale meters die zowel voor het elektriciteitsnet als voor het gasnet worden ingezet, krijgt de zo geroemde privacy van de burgers weer een flinke knauw. De beheerder kan altijd te weten komen wie er wat verbruikt. De uitlezing zal waarschijnlijk draadloos verlopen maar hoe dit zal gerealiseerd worden, daar bestaat nog de grootste geheimzinnigheid over. Gaat dit langs IoT :  LoRa,  Sigfox of nog een andere technologie ? Elke draadloze overdracht van gegevens kan worden gekraakt of gehackt.. Na elektriciteit en gas komen waarschijnlijk de watermeters in het vizier .  Zo verliezen we met zijn allen, beetje per beetje, ons recht op privacy.

Freddy De Schuiteneer.