Ouders van kinderen met een beperking organiseren zelf vakantieopvang …uit noodzaak

Ouders van kinderen met een beperking organiseren zelf opvang

Vlaamse Ardennen, 17/02/2018 –  Zuid-Oost-Vlaanderen is al jarenlang een grote zwarte vlak met betrekking tot vakantieopvang voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften en kinderen met een beperking.

Vorig jaar namen KBO Levensblij en de vzw Heuvelheem   het initiatief om – met eigen middelen –  enkele weken een vakantieopvang voor kinderen met speciale noden te organiseren. De organisatie was een zodanig succes dat de vraag om meer van dergelijke initiatieven vanuit steeds meer ouders naar boven kwam. “Door het gebrek aan opvangmogelijkheden in onze regio zit er niks anders op dan zelf initiatieven te nemen. Dit is de enige manier om als ouder wat ademruimte te cre ëren. De dagelijkse zorg voor onze kinderen weegt zwaar op ons gezin. Hiervoor kunnen we alle steun gebruiken”, klinkt het bij de betrokken  ouders in koor.

Een heleboel betrokken ouders hebben zich daarom verenigd onder de toepasselijke naam “Give us a break”. “Om per jaar 38 dagen vakantieopvang voor maximum 15 kinderen te kunnen garanderen is zo’n 20.000 à 25.000 euro nodig. Vanuit de overheid is dat geld er helaas (nog) niet. Wij hopen daarom op de steun van organisaties en van sponsors. We zullen ook zelf liefdadigheidsacties op het getouw zetten om de nodige centen voor dit zo noodzakelijke project bij elkaar te krijgen. 15 kinderen is voorlopig het maximum, maar eigenlijk is er nood aan meer plaatsen.”

Op zaterdag 3 maart vindt al een eerste initiatief plaats in de lokalen van KBO Levensblij aan de Galgestraat in Oudenaarde. Voormalig wereldkampioen mountainbike en zilveren medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2000  Filip Meirhaeghe zal ten voordele van het nieuwe project die dag een verkoop houden van zijn koerskledij. De verkoop vindt plaats tussen 11 en 15u.

“Het zijn koerstenues met een grote emotionele waarde en waarmee ik ook successen heb geboekt”, aldus Meirhaeghe. “Als papa van een zoontje met een beperking ervaart ook mijn gezin in de praktijk waar vele ouders uit onze streek mee te maken hebben. Via deze verkoop wil ik mijn steentje bijdragen tot dit project.

Praktisch

Het project “Give us a break” steunen, kan door storting op het rekeningnummer
BE72 1030 5376 1916.