Een stukje groen adopteren? In Oosterzele kan het!

DDL oosterzele LEADER project (1)

Oosterzele, 23/02/2018 –  Oosterzele mag starten met het LEADER project ‘Beleef(de) plekjes: Adopteer een nieuwe groene buurt’. Schepen Openbaar Groen Christ Meuleman diende in maart 2017 een subsidiedossier in bij de provincie Oost-Vlaanderen. Met succes. En zie, de gemeente mag dit jaar starten met het Leader – project. Hij sleepte een subsidie van 84.000 euro in de wacht. (R 17, foto DDL).

In de raadzaal van het gemeentehuis hebben schepen Christ Meuleman, projectbegeleider Jasmine Coen en Klaas Van Cauwenberge (dienst Openbare ruimte) het Leaderproject toegelicht. Schepen Christ Meuleman: ‘We willen voor eind juni 2020 in iedere deelgemeente minstens een participatietraject doorlopen en een buurt/wijkontmoetingsplaats realiseren waarbij de inwoners een mooi plekje adopteren en mee helpen onderhouden. We beseffen dat er in onze gemeente plekjes zijn die we niet altijd kunnen onderhouden. We doen een oproep tot medewerking, participatie, van onze inwoners. En ook belangrijk, we willen met dit project bewoners samenbrengen, zorg laten dragen voor een groene ontmoetingsplaats in hun buurt of deelgemeente. Even belangrijk is het versterken van het sociaal weefsel in de dorpskern. We startten eind januari met een procedure voor het aanstellen van een externe partner voor de begeleiding bij het participatieve traject binnen dit project. De externe partner begeleidt het gemeentebestuur ook bij de verduurzaming van de vrijwilligerswerking. De aanstelling van deze partner gebeurt voor eind februari. Het gemeentebestuur werkt met de partner een timing uit. Er werd een stuurgroep opgericht die de vinger aan de pols zal houden van het project en advies kan geven bij de invulling van een openbaar plekje groen’, legt schepen Christ Meuleman vol overtuiging uit.

Doel

Buurtbewoners denken mee over de groeninvulling van een mooi plekje in de buurt dat kan dienen als ontmoetingsplaats en er zorg voor dragen. Stimuleren van burgerinitiatieven, participatie waarbij verschillende groepen van bewoners samen aan de slag gaan. De gemeente stelt een adoptiekit/wagen met materiaal ter beschikking. Adopteer…een nieuwe groene buurt, 13 potenti ële zones: Klepmolen (Bottelweg), Houte, Vosbroekstraat, Duivelskapelweg (gebedsplek), Korenbloemstraat (wijk), Hofkouter (wijk), Stekelbaarsstraat (wijk), Sint — Antoniusplein, Vinkenmolenwijk, Kasteelwijk, Ankerkerk, Kraaienveldstraat, Sint — Bavoplein.

Interesse?

Info: schepen voor Openbaar groen Christ Meuleman, 0497 / 48 08 51,  christ.meuleman@skynet.be, Klaas Van Cauwenberge, dienst Openbare ruimte, 09 / 363 99 51,  klaas.vancauwenberge@oosterzele.be, projectbegeleider Jasmine Coen, 09 / 363 99 42,jasmine.coen@oosterzele.be.

LEADER?

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat de regionale ontwikkeling stimuleert. Het is een subsidieprogramma dat de bewoners inspireert om hun leefomgeving te helpen ontwikkelen. 23 plattelandsprojecten in Oost-Vlaanderen kunnen vanaf dit jaar rekenen op LEADER — subsidies, waarvan zeven in de regio LEADER Vlaamse Ardennen. De provincie Oost — Vlaanderen, Vlaanderen en Europa investeren in totaal 1.445.592 euro in het Oost-Vlaamse platteland.

Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle.