Interview met Bacchante 2018

Bachus

Sint-Lievens-Houtem, 23/02/2018 –  Een babbel met prinses Bacchante “Neckebroeck Nancy” over Bacchus vieren.

Toen ik las dat Houtem na 25 jaar weer een verkiezing ging houden, dacht ik, het is nu of nooit !  Ik ben heel graag onder de mensen, hou van plezier maken, liedjes zingen en andere mensen vermaken… Kortom de Bacchus-microbe zit mij in het bloed.Als kind speelde ik al de prinsesverkiezing na en je mag eens raden wie er verkozen werd als prinses…..

Heeft de Bacchusmicrobe u gebeten ?

Ik ben geboren en getogen in Letterhoutem en daar ben ik heel fier op. Als kind ging ik naar school in Houtem ‘het klooster’ en  groeide ik op met het vieren van Bacchus.  Ik ben er getrouwd en woon samen met mijn gezinnetje nog altijd in Letterhoutem waar ik actief ben ik in verschillende Houtemse verenigingen zoals het zangkoor, KWB, Letterhoutem Feest….

En ja, …..Bacchus heeft een speciaal plekje in  mijn sociaal leven en in mijn hart. Ik ben namelijk een rasechte Bacchusfan.

Samen feesten, lachen, dansen, de politiek op de korrel nemen, de Houtemse reuzen steunen, samen met de enthousiaste carnavalsgroepen de toeschouwers vermaken, dat zijn de ingredi ënten voor een geslaagde Bacchusviering. Samen met jong en oud hiervan met volle teugen genieten is voor mij de het toppunt.

Is Bacchus altijd een vaste waarde geweest?

Natuurlijk. Samen met de Sinksenkermis Letterhoutem en de jaarmarkt is  Bacchus jaarlijks één van mijn favoriete hoogtedagen. Als klein kindje ging ik samen met mijn ouders naar de stoet kijken aan caf é De Goot. Later, toen ik mijn man Patrick heb leren kennen, hebben we samen met een aantal vrienden een carnavalgroep opgericht “ ’t Klieksken”. Dat was in de jaren ’90, een tiental jaren waren we heel actief bezig en aanwezig in de stoet. Thema bedenken, praalwagentje maken, liedje samenstellen, dansje oefenen voor het podium, toeschouwers entertainen tijdens de stoet … Wij beleefden supertoffe Bacchusdagen met veel leute en plezier.

De eerste zondag van maart staat nog altijd als een vaste datum in mijn agenda. Ik denk dat ik nog nooit een stoet gemankeerd heb.  Bacchus 2018 wordt nog specialer. Na 25 jaar zijn de prins Bacchus en prinses Bacchante terug present met de keizers en hun gevolg.

Wat maakt van Bacchus een unieke gebeurtenis? Wat is er volgens jullie zo speciaal aan?

Bacchus staat voor de Romeinse God van de wijn, vruchtbaarheid, plezier en feestvreugde. Het is eveneens “het uitgekozen moment”  waarop men de plaatselijke politiek eens mag hekelen, want uit dit verlangen is de stoet ontstaan en verder  uitgegroeid. Het moet natuurlijk altijd plezant blijven en het is ook niet de bedoeling dat je er mensen mee kwetst. Wat moet een mens nog meer hebben dan zich eens goed te amuseren met het ganse dorp.

Welke taak hebben de prinsen ?

Gedurende   één jaar lang zal ik samen met mijne Prins Jonas 1 het Houtemse volk vertegenwoordigen in allerlei carnavaleske activiteiten en zijn wij het uithangbord voor het Houtemse Bacchus gebeuren. Zo zijn wij als Bacchus afgevaardigde naar carnaval Aalst, Zottegem, Ninove geweest. Bacchus leeft ….   een boodschap die ik graag met hart en ziel wil uitdragen.

Op donderdag 9 februari ’18 zijn we  de carnavalstoet gaan opfleuren in de basisschool Klim Op in Bavegem. Het was echt een plezier om samen met al de kinderen door de straten van Bavegem te lopen, ook al was het heel slecht weer. Maar echte carnavalisten gaan door weer en wind.

Op donderdag 22 februari ’18 gaan we naar het rusthuis ‘Ter Kimme’. Ik doe dat met heel veel plezier, want ook onze lieve oudjes verdienen het om eens uit de bol te gaan. Ik en Jonas zullen daar dan ook ons eigen lied brengen. We vliegen erin en gaan voor de ambiance. Bacchus is toch een feest voor iedereen   …. Waar is da feestje …..?

Tijdens het Bachusweekend van 3 en 4 maart gaan we voor een geslaagde Bacchus en zorgen wij samen met alle carnavalsgroepen, het Bacchuscomit é en feestvierders voor feestelijke hoogtijden. Tijdens het ‘balmask é’ zorgen we nog voor een leuke verrassingsoptreden.

Van nu af is het aftellen geblazen voor het grote Bacchusfeest op den Dries waar ik al enorm naar uitkijk. We gaan er nekeer een serieuse  lap opgeven ! Dus beste Houtemnaren en lieve kindjes, kom op zaterdag 3 en zondag 4 maart zeker naar den Dries want je moet af en toe eens zot doen om niet zot te worden !

Het feest kan beginnen …… Alaaf Alaaf Alaaf

Bedankt Nancy Neckebroeck voor dit hartverwarmend gesprek en namens De Beiaard, succes met jullie Bacchusviering.

HDK, foto’s LA.M.P.