Tuinhier vzw roept iedereen op om te stoppen met tuinieren!

winterzicht kruidentuin

Algemeen, 23/02/2018 –  De dagen worden langer, het KMI voorspelt heel wat zon de komende dagen, de vogeltjes fluiten weer en de krokussen doen een poging om wat kleur te brengen… Dus doet de tuin bij velen heel wat lentekriebels opleven, ondanks de koude! Toch roept Tuinhier vzw iedereen op om nog niet meteen de tuin vol enthousiasme aan te pakken.

Hou je lenteschoonmaak voor binnenshuis

Vorig weekend merkten we het in vele Vlaamse tuinen: met het goede weer wil iedereen buiten.   De sombere winter duurde lang genoeg en iedereen wil wat zon opdoen. Vele tuinhuisdeuren vlogen dus met veel enthousiasme open. Die eerste tuinwerkzaamheden starten heel vaak met de opkuis van de tuin. Opruimen van bladafval, alle bomen en struiken snoeien, siergrassen kort knippen, enz. Toch is dat niet zo’n goed idee. Want dat ‘afval’ beschermt de grond tegen de nachtvorst, er verschuilen zich heel wat insecten, het verbetert het bodemleven en het is ook nestmateriaal voor vogels. We laten dus best de tuin nog wat liggen in zijn winterslaap, ook al oogt het misschien wat minder mooi.

Mogen we dan helemaal niets doen in de tuin?

Natuurlijk wel. Tuinieren is vooral genieten, dus waarom niet gewoon wat zon opdoen of rustig zitten met warm drankje. En wie zijn groene vingers echt niet in toom kan houden, kan het volgende zeker doen:

de ruimte rond je bloembollen vrij maken zodat ze makkelijker opkomen

wie kippen heeft: laat ze eens rondscharrelen. Ze eten heel wat schadelijke insecten (of
hun eitjes) op.

wie graafwerken moet uitvoeren, dan is het nu het ideale moment

Wees de rest eens voor en stuur je grasmachine nu al op onderhoud, voor je hem nodig
hebt.

Ruim je eventuele serre op en geef ze een wasbeurt met een sopje van soda en kuisazijn.

Zo ontsmet je de serre en staat ze klaar voor het echte werk.

Ook binnen kun je nu al tuinieren

Bekijk eens goed je tuin en ga na wat je misschien wil veranderen. Maak plannen van wat je wil zaaien in de moestuin en verzamel al je zaadjes. Ideaal om nu al mee te starten zijn kiemgroenten (luzerne, prei, radijs, tuinkers, enz.). Supermakkelijk, lekker en je hebt daarvoor weinig tijd en plaats nodig. Een aantal vroege vogels kun je nu ook al binnen voorzaaien zoals tuinbonen, paprika’s, tomaten en erwten. Bovendien zijn de eerste tuinbeurzen in aantocht. Aan inspiratie heb je daar geen gebrek.

Kortom, gun je tuin nog eventjes haar winterslaap en ga aan de slag met deze tips om je
lentekriebels toch al de vrije loop te laten.

Wie of wat is Tuinhier vzw?

Tuinhier is een sociale-culturele vereniging die het tuinieren promoot als vrijetijdsbesteding en de uitbouw van volkstuinparken ondersteunt. Daarom richt Tuinhier met zijn 200 lokale afdelingen zeer uiteenlopende activiteiten in zoals: Voordrachten omtrent groenten, fruit, bloemen en vaste planten, zaaien, onderhouden,
oogsten en bewaren. Demonstraties aanleg, snoeien en onderhouden. Tuinbezoeken met gidsen en begeleiders. Tuinreizen en diverse uitstappen. Open tuinendagen, tuinwedstrijden en tuinbeoordelingen. Maandelijks Tuinhier magazine: een uitgave van Tuinhier vzw. Samen met gemeentebesturen of plaatselijke vzw’s: de opstart en het beheer, organisatie en begeleiding van gebruikers van volkstuinparken met eigen werking en activiteiten.

Meer weten?

www.tuinhier.be

www.facebook.com/tuinhier

https://youtu.be/I7QYLYGw5to