Aantal orgaandonoren meer dan verdubbeld op twee jaar tijd

IMG_4472

Zottegem, 04/03/2018 –  In Zottegem is het aantal mensen dat uitdrukkelijk de toestemming geeft om na overlijden organen te doneren op twee jaar tijd meer dan verdubbeld. “In 2015 ging het om 28 personen, in 2017 liep dat aantal op tot 68 personen,” laat schepen van Burgerzaken Joost Franceus weten. “Opvallend hierbij is het feit dat het vooral gaat om vrouwen tussen 21 en 50 jaar die beslissen om orgaandonor te worden. In 2017 lieten slechts 5 mensen expliciet optekenen dat ze geen orgaandonor wensten te zijn.” Eind 2016 deden   schepenen Kurt De Loor en Joost Franceus samen nog een oproep om mensen te overtuigen orgaandonor te worden. Die oproep had blijkbaar succes.

“Vandaag wachten in ons land ongeveer 1.300 mensen op een levensreddend orgaan. Jaarlijks komt de oplossing voor zo’n 120 mensen te laat,” zegt Joost Franceus. “In Belgi ë zijn mensen automatisch orgaandonor, maar in de praktijk zien we dat nabestaanden vaak niet instemmen als hen gevraagd wordt om de organen van hun geliefde te doneren. Het kan nochtans een wereld van verschil maken voor mensen die wachten op een orgaan. Veel mensen zijn nog niet op de hoogte dat je je op de Dienst Burgerzaken officieel kan laten registreren als orgaandonor. Daarom deden Kurt en ikzelf een oproep om zoveel mogelijk Zottegemnaren zich te laten registreren als orgaandonor. En met succes!”

Kurt De Loor: “In twee jaar tijd is het aantal orgaandonoren meer dan verdubbeld. In 2015 registreerden 28 mensen zich, in 2016 waren dat er al 54 en nog een jaar later registreerden zich 68 nieuwe orgaandonoren. Ook het aantal mensen dat uitdrukkelijk aangeeft om geen orgaandonor te willen zijn stijgt. Waar in 2015 twee inwoners van Zottegem verzet aantekenden tegen het donorschap, waren dat er vorig jaar vijf. Opvallend genoeg gaat het meestal om 50-plussers die een verklaring van verzet tegen orgaandonatie laten optekenen.”

Joost Franceus: “Opvallend is dat het vooral vrouwen tussen 21 jaar en 50 jaar zijn die beslissen om orgaandonor te worden. Meer dan 63% van de orgaandonoren die zich vorig jaar registreerden waren vrouwen. Het overgrote deel daarvan (67%) is tussen de 21 en 50 jaar oud. Ook in 2015 en 2016 waren het vooral vrouwen die zich lieten registreren, respectievelijk 75% en 61% van alle registraties.”

“Wie zich wil registreren als orgaandonor kan dat binnenkort ook online doen en via de huisarts. Nu kan dat enkel via de Dienst Bevolking van de gemeente, dat is voor veel mensen nog een hoge drempel,” zegt Franceus. “We hopen dat er ook door deze maatregel nog meer mensen zich laten registreren om orgaandonor te worden.”