E-mail uit Goeferdinge: 200 jaar Jozefieten in Geraardsbergen

4-02-IMG_3689

Karel De Pelsemaeker, 05/03/2018 –  Op zondag 4 februari had in de karmelietenschool van Geraardsbergen een ‘Academische Zitting’ plaats over 200 jarig bestaan van de   Jozefietenschool in Geraardsbergen.

ecolumn-uit-goeferdinge-karel-depelsemaeker-banner

Pater Paul Janssens is onze gids. Hij neemt ons mee doorheen de geschiedenis van de Paters. Alles begint bij Constant Van Crombrugghe. Aan het begin van de 19de eeuw start deze gedreven persoon zijn missie. Eerst te Aalst en daarna te Geraardsbergen, zijn geboortestad. Het is verwonderlijk hoe energiek deze man in het leven staat. Zijn visie is heel modern en laat de liefde en eerbied voor zijn naasten primeren. Hij sticht de karmelietenschool met als doel mindergegoeden hun kinderen te laten school lopen. Zijn nieuw gestichte school wordt dan ook gesubsidieerd door geldschieters, hierdoor kunnen de leerlingen gratis lessen volgen. Zijn schoolreglement is een gids om in goede verstandhouding samen te leven. De leerlingen afkomstig uit de minder gegoede lagen van de bevolking moeten zich op de eerste plaats goed voelen. De familiale, gemoedelijke sfeer primeert.

Het thema van de boom is de leidraad doorheen de plechtigheid. Arne De Winde brengt een bevlogen evocatie ontleend aan de dendrologie, de studie van de bomen. Het Karmelieten is een oude maar kwieke boom waar het aangenaam vertoeven is. Dit demonstreren een aantal leerlingen tijdens een korte toneelevocatie rond respect. Oud-leerlingen komen ook via Skype de kapel van het huidige Karmelieten binnengewandeld;  Ontroerende beelden uit Jakarta en Kinshasa. Getuigenissen die de onverbrekelijke band met de moederboom illustreren. De leerkrachten laten zich evenmin onbetuigd. Het Karmelietenlied op een melodie ‘ Sofia’  van Alvaro Soler sprankelt van leven en stuwt het frisse sap doorheen de boomtronk tot de takken en bladeren van de boom die nog een lang leven beschoren is.

De receptie met een hapje en een tapje sluit het feestelijke gebeuren af. Bedankt dat we erbij mochten zijn! We wensen de ‘Geraardsbergse Jozefieten’ er, zeer hartelijk, nog twee eeuwen bij! Bedankt ook omdat we erbij mochten zijn.

Karel De Pelsemaeker.