Nieuw leven voor oud-college: grootschalige werken starten in juli

Oud-college 7

Zottegem, 13/03/218 –  Het renovatie- en nieuwbouwproject met 68 appartementen, 2 handelsruimtes, 73 ondergrondse private – en 100 ondergrondse publieke parkeerruimtes op de site van het voormalig OLV College van Deinsbeke op de hoek van de Kasteelstraat – Neerhofstraat, ook wel het Oud-College genoemd is bijna een feit. Als alles goed verloopt kan de eigenaar, Vanhout Projects begin juli 2018 starten met de voorbereidende werken.

Daarmee is de oplossing voor de leegstaande en verloederde site nu wel heel dicht bij. Het Oud-College was oorspronkelijk eigendom van het Bisdom Gent. Na het sluiten van de school waren er plannen om er sociale woningen in te richten. Deze plannen werden uiteindelijk opgeborgen waardoor de site verder verloederde. Van bij de aanvang van deze legislatuur nam het stadsbestuur van Zottegem een bemiddelende rol op zich om een private overnemer voor de site te vinden. De stad, die overigens nooit eigenaar is geweest van de site, zag een opportuniteit in een publiek-private samenwerking met Vanhout Projects, waarna een verkoopovereenkomst tussen het Bisdom en Vanhout Projects werd afgesloten.

Toch kende het dossier nog de nodige vertraging: Het pand kent verschillende beschermde delen die volgens het Agentschap onroerend erfgoed opnieuw in ere moesten worden hersteld en teruggebouwd. Vorig jaar werd dan toch een nieuwe bouwaanvraag voor de site ingediend waar ook onroerend erfgoed zich mee akkoord verklaarde en zo ligt de weg nu open om begin juli de werken aan te vatten.

“We zijn enorm tevreden met het project dat nu op tafel ligt.” zegt burgmeester Jenne De Potter. “Door deze samenwerking cre ëren we maar liefst 100 nieuwe ondergrondse parkeerplaatsen in het hart van onze stad, die bereikbaar zullen zijn via de Neerhofstraat. Daarenboven zal een rechtstreekse voetgangersuitgang de parking verbinden met de Heldenlaan en de Kasteelstraat, waardoor de parking ideaal is voor bezoekers van ons handelscentrum.” aldus een tevreden burgemeester.

De ondergrondse parking zal 24 uur op 24 toegankelijk zijn en er zal geen beperking zijn op de duurtijd. De bezoeker zal in verhouding tot zijn parkeertijd betalen. “Als alles goed gaat zullen de werken ongeveer 2 jaar duren, tot de tweede helft van 2020.” vult schepen van Stedenbouw Vansintjan aan. “We zijn als stadsbestuur enorm blij dat deze site eindelijk nieuw leven wordt ingeblazen. Ook tijdens de buurtvergadering die we enkele weken geleden bijeen riepen was de stemming positief. Dit project is een enorme meerwaarde voor onze stad.” besluit schepen Vansintjan