Oude molens zijn (weer) hip. Zin om een molenaar of molengids te worden? Of om gezond brood te leren bakken?

Oude molen weer hip

Algemeen, 28/03/2018 –  Het aaibaarheidsgehalte van oude ambachten is de voorbije jaren gelukkig weer wat groter geworden. Ook dat van molenaar.  Op zaterdag 14 april is er aan bakworkshop met Stefan Minties in de rosmolen.

De opgefriste relatie tussen water, wind en energie opent namelijk nog altijd appetijtelijke perspectieven. Kracht uit de natuur brengt tonnenzware molenstenen aan het draaien en doet heien ritmisch stampen. Die maken van onder meer tarwe, rogge en spelt het beste (biobak)meel ter wereld of halen voedzame olie uit kool- , raap- en lijnzaad of zelfs (wal)noten, sinds kort onder het goedkeurend oog van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid. Steeds meer thuisbakkers kiezen daarom weer het pad naar de “oude” molen. Ook zij hebben ontdekt dat haast en spoed zeldener dan ooit goed zijn en dat de traagzaamheid van het productieproces in een historische molen en de prikkelbaarheid van de duim van de molenaar uiteindelijk het lekkerste brood en gebak op tafel toveren. Om zoveel mogelijk mensen daarvan te overtuigen organiseren wij een

bakworkshop op zaterdag 14 april 2018 in de rosmolen

(achter de windmolen Te Rullegem) in de Molenstraat, 9550 Herzele

Natuurarts Stef Mintiens, auteur van het boek Herbatheek, en al 25 jaar lang bepleiter van een gezonde voeding en levensstijl, legt uit hoe we met dat meel zeer voedzaam en heerlijk brood kunnen bakken. Stef en de molenaars zorgen voor alle nodige ingredi ënten. Jij draagt kleding die mag bestoven worden, brengt een geschikte deegmengkom (van kunststof, metaal of glas) en een keukenhanddoek mee.

Prijs: 40 euro per persoon (maximumaantal deelnemers: 20)

Wat bieden wij aan: bakworkshop, korte natuurwandeling naar het kasteel van de familie du Parc (terwijl jullie broodje bakt in de oven), bezoek aan de draaiende/malende windmolen, een versgebakken broodje, een recept en een streekbiertje.

We starten om 14 uur en eindigen rond 17.30 uur.

Inschrijven  is verplicht via alain@goublomme.telenet.be of (0476) 35  29 29 .

Betalen mag ter plaatse.

Ook op de Vlaamse Molendag op zondag 29 april kan je tussen 10 en 18 uur binnenstappen in een watermolen die in onze contreien de industri ële revolutie op gang trok en ooit hout zaagde, blaasbalgen aandreef, papier maakte… en zo de moeder van alle technieken werd. Of klim in een windmolen, die al helemaal het resultaat is van de spitsvondigheid van een Vlaamse timmerman uit de 12de eeuw. Dat is een initiatief van Molenforum Vlaanderen vzw.

Ook kinderen zullen grote ogen opzetten tussen de raderen, riemen, spillen en kammen van deze immense meccano of zich tussen touwen en balken in een heuse, schuddende boomhut wanen. Op de ene molen zullen ze zelf een zak in de kaar kunnen kieperen of een handvol graankorrels mogen malen op een handmolen, op de andere zullen ze naar het verhaaltje van het muisje in een meelzak willen luisteren of een molenpuzzel kunnen invullen. Op een andere zolder en alleen voor grotemensenoren belichten we dan de ooit zo belangrijke maatschappelijke rol van de molenaar: als schakel tussen boer en bakker of brouwer, als vakman en weerprofeet en… dief en vrouwenverleider.

Op de Molen Te Rullegem in Herzele zal je zelfs op de rug van een paard of ros een hele molen in beweging kunnen brengen.

Misschien krijg je zelfs goesting om ook vrijwillige molenaar of molengids te worden…Vanaf het najaar wordt weer een molenaarscursus georganiseerd. Info: alain.goublomme@telenet.be of (0476) 35 29 29.

Alain Goudblomme, foto  Hubert D’Hauwe.