Dag van de Arbeid in Geraardbergen

De Dag van de Arbeid werd in Geraardsbergen op twee plaatsen gevierd. Staat dit symbool voor de verdeeldheid van de arbeidersbeweging?

Op 1 mei 1890 werd voor het eerst de Dag van de Arbeid gevierd met een grote demonstratie voor de achturige werkdag. Een jaar later werd op het congres van de Tweede Internationale beslist om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken. Deze traditie bestaat nog steeds… met wisselend succes.

In Geraardsbergen werd vandaag de rode hoogdag op twee plaatsen gevierd. De sp.a verzamelde op de markt, terwijl de PVDA in het Abdijpark bijeenkwam. Op beide vieringen stond de internationale solidariteit centraal en werd de Internationale gezongen. Uiteraard was er een knipoogje naar de plaatselijke situatie: meer investeren in betaalbare huisvesting, terugdringen van de (kans)armoede…

De Internationale (Eugène Poittier)

Ontwaakt! verworpenen der Aarde

Ontwaakt! verdoemd in hong‘ren sfeer

Reed‘lijk willen stroomt over de Aarde

en die stroom rijst al meer en meer

Sterft, gij oude vormen en gedachten

Slaaf geboor‘nen, ontwaakt! ontwaakt!

De wereld steunt op nieuwe krachten

begeerte heeft ons aangeraakt

Makkers! ten laatste male

tot de strijd ons geschaard

en de Internationale

zal morgen heersen op Aard‘

Julien Borremans