Vakbonden versus Lidl : Zottegemnaar Peter Vansintjan is zeer gewaardeerd als ontmijner van sociale conflicten

Tijdens een eerder interview schreef De Beiaard over Vansintjan: ‘Tussen de heetgebakerde coulissen staat een man die nooit de discussie uit de weg gaat en zelden de kalmte lijkt te verliezen. Deze atypische politicus wroet zich via de lastigste weg vooruit: met duiding, analyses en droge cijfers.’ Vandaag staat de CD&V politicus in alle kranten als bemiddelaar in het Lidl conflict.

Vansintjan heeft tijdens conflicten bij AB Inbev en Carrefour al bewezen dat hij een goed ontmijner is: iemand die op de mijnen afstapt om de lont uit te trekken, eerder dan iemand die er probeert omheen te stappen. In De Standaard werd zijn recht-toe-recht-aan manier van werken vergeleken met die van Dehaene.

Vansintjan komt uit een maatschappelijk gedreven nest. Zijn vader was syndicalist en gemeenteraadslid, zijn moeder was een sociaal bewogen vrouw. Zelf is Vansintjan een bekend gezicht in Zottegem, een vertrouwenspersoon van Kris Peters en hij vormde ooit een stevige tandem met Jo ëlle Milquet toen hij haar kabinetschef was. Zijn nationale carrière begon op de kabinetten van Luc Van den Brande en Miet Smet. Zijn expertise als bemiddellaar leerde hij in die functie bij de federale overheidsdienst werkgelegenheid. Vandaag is hij de kabinetschef van Kris Peters.

Aan De Beiaard gaf Vansintjan mee: “Op dat hoogste politiek niveau leer je uit te komen voor je eigen mening, probeer je de vertegenwoordigers van andere partijen te overtuigen op basis van gefundeerde argumenten, zoek je naar compromissen en dat telkens vanuit de overtuiging dat je het algemeen belang dient.”

Vandaag kent iedereen hem als de man die het vertrouwen geniet van zowel collegae politici, de vakbonden als de leiding van grote bedrijven. In Zottegem is hij actief als schepen.

Het volledige interview kan u lezen : https://www.nuus.be/2017/04/28/na-de-commotie-rond-mobiliteit-een-interview-met-schepen-vansintjan/