1000 km Kom op tegen kanker was te gast in Zottegem en Sint-Lievens Houtem.


Voor de negende editie van de 1000 km voor kom op tegen kanker hadden zich iets meer dan 900 teams ingeschreven. Wat dit jaar een opbrengst opleverde van 4.930.000 euro. Opnieuw een record.
Met de opbrengst financiert Kom op tegen Kanker klinisch onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de pati ënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. Bijvoorbeeld omdat het onderzoek commercieel niet interessant is voor de sector.

De 1000 km voor kom tegen kanker zit er weer op. Het waren voor veel deelnemers onvergetelijke en soms zware kilometers, maar voor velen ook vaak momenten van kippenvel en heel wat emoties.   De fietsers startten iedere dag in verschillende peletons vanuit Mechelen. Naargelang de conditie kon je kiezen voor een snelheid van gemiddeld 24, 27 of 30 km/u.  Je kon ook kiezen voor een afstand van 125 km naar of vanuit een middagstad of voor zelfs de volledige dag afstand van 250 km. Sommigen reden zelfs alleen de volledige 1000 km verdeeld over de 4 dagen. Per   1000 km moest er 5000 euro worden ingezameld. E én van die middagsteden was Zottegem, waar een super enthousiast publiek op zaterdagmiddag de deelnemers ontving op de terreinen van de Bevegemse Vijvers. Onder die deelnemers bevonden zich o.a. de meters en peters van deze editie 2018: Karl Vannieuwkerke (VRT Sport), Sven De Leyer (o.m. Hotel Romantiek), Imke Courtois (voetbalster) en Ihsane Chioua Lekhi (de zevende dag). Ook Goedele Wachters, het sympathieke VRT nieuwsanker, was van de partij. Alles was aanwezig om de sfeer erin te houden. Muziek, standjes voor de kinderen, de zon, … Meer dan 1000 mensen waren aanwezig om de deelnemers een hart onder de riem te steken. De middagstad van dit jaar was echter Leopolsdburg dat met iets minder dan 2000 mensen een fantastisch onthaal aanbood. Maar Zottegem was natuurlijk ook super. De deelnemers konden er onder de middag hun lunch nuttigen en rond de klok van 14 uur vertrokken de verschillende peletons terug naar Mechelen. Onder hen ook heel wat deelnemers uit onze regio. De laatste dag van deze negende editie was er op de vernieuwde markt van Sint-Lievens Houtem een laatste bevoorrading voorzien. De sfeer zat er daar eveneens goed in en heel wat deelnemers dansten ondanks de vele vermoeide benen zelfs nog een polonaise.   Ambiance ten top. Deze editie was alweer een voltreffer en volgend jaar streeft men er naar om de kaap van de 1000 deelnemende teams te bereiken. Een geweldig initiatief om de deze vreselijke ziekte te helpen bestrijden of uit de weg te ruimen. Op naar 2019. (Erwin De Clercq)