Stakingsgolf richting Brussel: een verslag vanuit het station van Zottegem

Vandaag staken Belgen voor het behoud van hun pensioen. Duizenden boze burgers overspoelen de hoofdstad. Het gaat er grimmig aan toe. Badend in het zweet schiet de reporter wakker. Vlug,.. neem de trein van 6:46 als je op tijd wil zijn in t’ ziekenhuis waar je werkt. Een verslag vanuit Zottegem.

Op de parking van Zottegem lijkt het wel zondag. Enkele tientallen auto’s vullen de putten. Waar zit al dat stakingsgeweld? Die zullen zeker al op het perron staan scanderen.

Mijn gedacht.

De spoorverbinding tussen Kortrijk, via Zottegem, naar de hoofdstad van ‘den Belgiek’ is nog danig verstoord door de gevolgen van een verschrikkelijk ongeval gisteren.

Op het perron is het muisstil.

Ergens zingt een merel een strijdlied wanneer een trein met vertraging het station binnen rolt.

Niemand om aan te vragen: “Ewel, go je stoaken ?” Niemand om aan te vragen: “Ewel, go j’ uuk werken?”

De helaasheid.

Misschien zijn de stakers er gerust in dat de NMBS hen niet in de steek zal laten. Misschien staan er seffens honderden op het perron te schreeuwen om zoveel onrecht. Misschien gaan ze bij Meileken een pintje drinken.

Ontgoocheld stapt de reporter op de vorige trein die te laat was. Dan maar een kijkje gaan nemen in Denderleeuw.

Belgen en staken.

Het zonnetje priemt door de ruiten. Een eenzame reiziger vult een wagon. Dit wordt een heerlijke lentedag. Wanneer de deuren open gaan in Denderleeuw staan spoormensen klaar om de reizigers op te vangen. Ja,… sorry zenne, ik ben helemaal alleen.

Aan de even verbaasde spoorman vraag ik waar al dat stakingsvolk zit?

‘k En weet niet. ’t Zal misschien fleus oep gank komen?

SjK

X